Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT S HAMASOM

Sukobi se nastavljaju: Još dvoje poginulih Izraelaca, Palestinci diljem zemlje održali štrajk

Smoke and flames are seen following an Israeli air strike on a building, amid a flare-up of Israeli-Palestinian fighting, in Gaza City
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.05.2021.
u 16:04

Dosad je u ratu između Hamasa i Izraela koji je eskalirao prošloga ponedjeljka poginulo najmanje 212 Palestinaca, među kojima je gotovo 100 žena i djece, a s izraelske strane stradalo je deset osoba.

Noćas je bila prva noć od 10. svibnja da nitko u pojasu Gaze nije poginuo, a prorijedili su se i palestinski napadi na izraelske gradove. Međutim, Izrael ne odustaje od invazije na pojas Gaze.

Dosad je u ratu između Hamasa i Izraela koji je eskalirao prošloga ponedjeljka poginulo najmanje 212 Palestinaca među kojima je gotovo 100 žena i djece, a s izraelske strane stradalo je deset osoba.

15:55 - S još dvije žrtve palestinskih raketiranja iz pojasa Gaze broj mrtvih na izraelskoj strani popeo se na 12, objavila je izraelska policija u utorak kada su Palestinci održali opći štrajk solidarnosti sa stanovnicima pojasa Gaze.

"Projektilom je pogođeno mjesto na kojem žive strani radnici. Dvije su osobe poginule, jedna je teško, a druga umjereno ranjena, a dvije su zadobile lakše ozljede", rekla je izraelska policija, a javlja agencija AFP.

Istodobno s palestinskim raketiranjem izraelskog teritorija nastavljeni su izraelski zračni napadi na Gazu unatoč brojnim pozivima na trenutačni prekid vatre.

U Gazi je raseljeno 52.000 stanovnika, navodi UN.

Izraelsko čelništvo objavilo je da će nastaviti ofenzivu kako bi uništili sposobnost oružanih pokreta Hamas (koji je na vlasti u Gazi) te Islamskog džihada.

15:30 - Opći štrajk u utorak je održan u Istočnom Jeruzalemu, arapskim gradovima unutar Izraela te u gradovima na Zapadnoj obali, a na društvenim mrežama objavljene su palestinske zastava i pozivi na solidarnost.

Palestinske komercijalne radnje u Istočnom Jeruzalemu bile su zatvorene, uključivo u starome gradu te u mješovitoj židovsko-arapskog luci Haifi na sjeveru Izraela.

Organizator Raja Zaatar rekao je za Reuters da je štrajk zatvorio 90 posto poslovnog sektora u arapskim četvrtima.

Yuval Steinitz,  član vlade premijera Benjamina Netanyahua izrazio je žaljenje zbog štrajka "što je još jedan udarac u onom dijelu gdje Izraelci i Palestinci još krhko surađuju.

Glasnogovornik izraelske vojske, brigadni general Hidai Zilberman rekao je da se ofenziva na Gazu nastavlja u skladu s popisom ciljeva utvrđenih  za iduća 24 sata.

"IDF (Izraelske obrambene snage) ne govore o prekidu vatre. Sada smo fokusirani na paljbu", rekao je za Vojni radio.

Demonstracije zbog sukoba planirane su i u gradovima na Zapadnoj obali, u Ramallahu, Hebronu i drugim palestinskim gradovima.

10:25 – Tijekom noći na Gazu je ispaljeno oko 60 projektila, dok su Palestinci prema izraelskim gradovima ispalili 90 raketa, javlja BBC.

10:00 – Izraelske snage srušile su dron koji je ušao u njihovo područje u blizini granice s Jordanom. Ne znaju čiji je to točno bio dron, no Jordanci su poznati saveznici Palestinaca iako su uspostavili normalne veze s Izraelom od 1994. godine.

9:45 – Glasnogovornik izraelske vojske, brigadni general Hidai Zilberman kazao je da se nastavlja operacija u Gazi prema popisu ciljeva u sljedeća 24 sata.

– Izraelske obrambene snage (IDF) za sada ništa ne govore o prekidu vatre. Mi smo usredotočeni na vatreno djelovanje – rekao je Zilberman.

VIDEO Sukobi između Izraela i Hamasa

Ključne riječi

Komentara 10

FA
FantaOrange
16:43 18.05.2021.

Žalosno, nadam se da će se situacija uskoro smiriti, makar trenutno ne izgleda tako, te da će poginuli s obje strane pronaći vječni mir.

XA
xaron
03:58 19.05.2021.

Iz komentara se vidi da su neki za Izrael a meki za Palestinu. Kad se kod nas pucalo, ni jedni ni drugi NISU nili na našoj strani. Da smo pametni i mi bili neutralni u NJIHOVOM sukobu.

Avatar intimus500
intimus500
11:22 18.05.2021.

go IDF

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije