Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napustila ga ljevica

Prva kriza Šarecove vlade u Ljubljani – i formalno je sada postala manjinska

Marjan Šarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
08.11.2019.
u 20:56

Suradnju vladajuće koalicije pokopalo je inzistiranje Ljevice da se ukine dopunsko zdravstveno osiguranje

Vlada slovenskog premijera Marjana Šareca i formalno je postala manjinska, nakon što izgubila potporu stranke Ljevice, koja je zbog odbijanja njezinog prijedloga ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja objavila kako Šarecova vlada ne poštuje sporazum Ljevice i vladajuće koalicije o suradnji, koji zato ni Ljevica više ne smatra važećim. Time je Ljevica, koja je sa svojih devet zastupnika po jedinstvenom modelu osiguravala Šarecovoj vladi parlamentarnu većinu, ali nije sudjelovala u radu vlade, i formalno postala opozicijska stranka.

Suradnju komplicirane vladajuće koalicije koju čini pet raznorodnih liberalno-lijevih stranaka, koje je nakon prošlih parlamentarnih izbora okupio i povezao strah od dolaska relativnog izbornog pobjednika Janeza Janše na vlast, pokopalo je inzistiranje Ljevice da se ukine dopunsko zdravstveno osiguranje, kojeg Ljevica smatra nepravednim nametom koji podjednako pogađa siromašne i bogate.

Vlada je takav prijedlog odbacila, tvrdeći da bi njegovim ukidanjem nastao manjak od pola milijarde eura. Vladajući su prijedlog Ljevice blokirali ulaganjem amandmana, najavivši svoj prijedlog po kojem bi dopunsko zdravstveno osiguranje bilo zamijenjeno paušalnim dodatkom u otprilike istom iznosu kao i dopunsko osiguranje.

Ljevica je takav prijedlog odbacila. Time je počela prva kriza Šarecove koalicijske vlade, kojoj za parlamentarnu većinu sada nedostaju dva glasa. Međutim, ovakav rasplet ne znači nužno i pad vlade. Suradnja Ljevice i koalicije možda neće biti u potpunosti okončana, a u slučaju nužde Šarec bi se mogao okrenuti i kršćanskim konzervativcima iz Nove Slovenije, pa čak i ultranacionalistima Zmage Jelinčiča, koji su mu već javno nudili potporu, premda bi takva suradnja za Šareca imala visoku političku cijenu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije