Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRICA UNUTARNJIH POSLOVA

Prva Indijanka u vladi: Novi Bidenov potez u obračunu sa strukturnim rasizmom

Deb Haaland
Foto: REUTERS
1/2
17.03.2021.
u 10:26

Jedan bivši ministar govorio je da je njegov cilj da nas “civilizira ili istrijebi”, kaže Haaland

Joe Biden za ministricu unutarnjih poslova imenovao je Debru Deb Haaland, dosadašnju demokratsku predstavnicu u Zastupničkom domu američkog Kongresa iz Novog Meksika. Međutim, riječ je o funkciji koja nije istovjetna ministrima unutarnjih poslova drugih zemalja jer poslovima unutarnje sigurnosti u Sjedinjenim Državama bavi se ministarstvo domovinske sigurnosti nastalo nakon napada 11. rujna.

Američko ministarstvo unutarnjih poslova odgovorno je za upravljanje federalnim prirodnim resursima i zemljištem. Haaland je prva domorotkinja, dakle Indijanka, koja će obavljati neku ministarsku funkciju u kabinetu nekog američkog predsjednika.

Iz zajednice Laguna Pueblo

Nije, međutim, i prva Indijanka koja je obavljala neku funkciju u kabinetu. Bio je to prije nje Charles Curtis koji je bio potpredsjednik Herbertu Hooveru, no bilo je to prije gotovo stotinu godina, u mandatu od 1929. do 1933. godine. Ali, Haaland je nakon Sharice Davids iz Kansasa prva Indijanka u američkom Kongresu. U ovom će sazivu biti čak šest američkih domorodaca.

Nema dvojbe da je i ovaj potez Joea Bidena korak u smjeru obračuna sa strukturnim rasizmom koji je i dalje snažan u SAD-u, a funkcija koja je dodijeljena Deb Haaland gotovo je logična jer povijest je njezina naroda neodvojiva od povijesti sjevernoameričkog kontinenta i njegovih resursa od kojih su živjeli i dugo nakon dolaska bijelaca u taj prostor.

Deb Haaland članica je indijanske zajednice Laguna Pueblo čiji se teritorij nalazi nedaleko grada Albuquerquea, a podobna je za ovu funkciju i zbog svoje orijentacija u korist Green New Deala i Medicare for All, regulativa kojima će Biden nastojati zaštititi okoliš te se vratiti na pozicije Obamacarea kada se radi o zdravstvu. Haaland će nadgledati politike korištenja 500 milijuna hektara savezne i plemenske zemlje, odnosno petine državne površine. Područje njezine odgovornosti također uključuje pitanja koja se odnose na oko 1,9 milijuna pripadnika autohtonih naroda. Uživaju suverenitet na svojim teritorijima, omogućeno im je čak i neregulirano bavljenje igrama na sreću koje godišnje donosi dobit koja se mjeri i u desecima milijardi dolara. Mala je to utjeha za ono što se događalo u ne tako davnoj povijesti, a koju mnogi autori nazivaju naprosto – genocidom.

U Senatu je Deb Haaland prošla s tijesnom većinom s 51 naprema 49 glasova, zahvaljujući glasovima četvero republikanaca, Lindsey Graham, Lise Murkowski, Dana Sullivana i Susan Collins. Podsjetimo, u Senatu je odnos 50:50 demokrata i republikanaca.

Prioritet: zaštita resursa

“Zahvaljujem američkom Senatu za današnji glas potvrde za ministricu unutarnjih poslova. Radujem se svima vama, spremna sam služiti”, napisala je Haaland uz hashtag #BeFierce, nema kompromisa.

No distribucija glasova zbog kojih je izglasana na funkciju prije ima veze s gospodarskim interesima nego s bilo čim drugim. Jer, za trajanja senatskog ispitivanja Haaland najžešći su bili senatori iz američkih država koje se gospodarski najviše naslanjaju na eksploataciju plina i nafte. To je nešto na što Bidenova administracija ne gleda najpozitivnije te će bavljenje tom vrstom korištenja prirodnih bogatstava biti prioritetno za novu ministricu.

– Borit ću se žestoko za sve nas, za naš planet i za našu zemlju. Ovaj je trenutak iznimne važnosti uzmemo li u obzir činjenicu da je jedan bivši ministar unutarnjih poslova govorio da je njegov cilj da nas “civilizira ili istrijebi”. Živi sam dokaz propasti te užasne ideologije – rekla je Haaland nakon što ju je Biden nominirao za ministricu.

Pridobila sam više republikanaca nego demokrata da glasaju za moje zakone

Danas 60-godišnja Debra Haaland simbol je politike koja može privući poklonike s obje strane. I to je razlog zašto ju je novi američki predsjednik Joe Biden odabrao za ministricu.

– Uspjela sam pridobiti više republikanaca da glasa za moje zakone nego demokrata. Važno je za sve nas, povjerenike, guvernere i gradonačelnike, ne samo Kongres, da osiguramo zajednički rad za opće dobro. Želimo donositi zakone koji će pomoći ljudima u cijeloj zemlji, a moramo osigurati da se te poruke i čuju. Nastavit ću raditi tako, štititi naš okoliš i osigurati da naše ranjive zajednice imaju glas u napretku naše zemlje – rekla je Deb Haaland.

Treba reći i da je ova progresivna političarka dio skupine Squad koju čine Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib, a one su umnogome doprinijele jačanju pokreta Black Lives Matter (Crni životi vrijede)

 

Komentara 6

Avatar Terra
Terra
10:36 17.03.2021.

"Strukturni rasizam"??? Gdje? Pokažite mi ijedan zakon koji ukazuje na tu izmišljotinu.

SI
sisavac
12:44 17.03.2021.

aha, budu im isplatili odštetu za oduzetu zemlju? ono, 89% sad-a je indijanska zemlja. ostatak je oteto meksikancima. ne kužim, to je nešto dobro? kad u vladu stave par manjinaca, to je ok? to je velika stvar za ameriku, ostratak svijeta to ima odavno. eto, od 2003-e u našoj vladi su uvijek srbi, a u saboru sjedi 7-8 manjinaca! kad nas amerika dostigne, nek se jave, do onda, šutiti! vidim neki i rusiju spominju tu.. pa oni imaju više od 100 manjina, koje imaju pravo ne samo na jezik u svojim lokalnim i regionalnim područjima, već i druge kojekakve povlastice, posebno porezne (baš kao i indijanci, samo što u americi te povlastice iskorištavaju 'bijelci' koji ulažu na indijanskim područjima). strukturni rasizam u americi?! prvi glas. pa stalno nam trubite da neke druge zemlje imaju problem sa ljudskim pravima, krše ih... sad mi pričate da to postoji u americi? pa jel to ai objavio? unhcr? bijele kacige? jesmo naoružali 'umjerenu' američku oporbu (znate, oni pokreti, antifa, blm i slične kvake), koja godinu i pol nasilno prosvjeduje po americi, a vi mediji to ignorirate, bitan vam je 'trump'?!

MP
miroslav.petkovic.7564
10:32 17.03.2021.

Nesretni Indijanci, zive u rezervatima u svojoj zemlji Strpalo ih u rezervate a pricaju o demokraciji strava.Sta kazu domaci Amerikanci na sve to..Jeli blagostanje i blazenstvo tamo ljudska prava itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije