Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavlje Stepinčeva

Prva crkva u svijetu s likom blaženog Stepinca

stepinac
Duško Mirković/PIXSELL, arhivska fotografija
10.02.2012.
u 14:56

Mirna savjest Stepincu je omogućila da bude svjetlost Crkvi i narodu. Što god je ta noć bivala tamnija, Stepinčeva je zvijezda postala sjajnija – istaknuo je biskup Vukšić

U župnoj crkvi u Stražemnu danas je služeno svečano misno slavlje u povodu blagdana bl. Alojzija Stepinca koje je predvodio vojni biskup iz Sarajeva dr. Tomo Vukšić. U uvodu slavlja stražemanački župnik Jozo Devčić podsjetio je kako je prije 30 godina prilikom posvećenja crkve nakon njezine obnove postavljen mozaik kardinala Alojzija Stepinca i Ivana Merza.

Bila je to prva crkva u kojoj su postavljeni likovi ovih hrvatskih velikana koji su poslije proglašeni blaženima. Doduše vrlo brzo nakon toga ondašnje su komunističke vlasti prekrile navedene likove, a župnik je završio u zatvoru. Prije 13 godina crkva je dobila moći bl. Stepinca, a nakon toga i moći bl. Merza te je vjerojatno ovo jedina župna crkva koja ima moći obojice ovih blaženika.

U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić podsjetio je na Stepinčev životopis, posebno na montirani sudski proces u kojem je, kaže, jedino Stepinac bio slobodan.

– Koje su poruke danas nama okupljenima? Jedna među njima je mirna savjest. U ovoj poplavi isticanja znakovlja nedvojbeno je da je mirna savjest najljepša hrvatska zastava koju se može istaknuti kao najbolju legitimaciju katoličkog vjerovanja. Mirna savjest Stepincu je omogućila da bude svjetlost Crkvi i narodu. Što god je ta noć bivala tamnija, Stepinčeva je zvijezda postala sjajnija – istaknuo je biskup Vukšić. Dodao je da je druga važna pouka Stepinčevo hrabro suprotstavljanje pokušajima da se u Katoličkoj crkvi među Hrvatima izazove neposluh prema Svetoj Stolici i papi te tako naruši crkveno jedinstvo.

On ne samo da nije prihvaćao takve pokušaje, nego je braneći da sveta i apostolska i Katolička crkva zaista bude jedno postao svijetli primjer mučenika jedinstva Crkve. Biskup je podsjetio da je Stepinac živio u vrijeme kada su mnogi nevini stradali. Mnogi od njih umrli su na način kršćanskih mučenika, jedan od njih je i sam Stepinac. Među njima, osim Stepinca, bilo je i onih koji zaslužuju čast oltara. Na nama je, poručio je biskup, da ih otkrijemo i Crkvu uvjerimo u njihovu svetost, a Stepinčevo proglašenje blaženim poziv je svima da se trudimo u tom poslu.

Ključne riječi

Komentara 11

ĆA
ćaćaća
16:12 10.02.2012.

kad će se komunjare doći pomoliti da im oprosti?

AA
aabbcc
17:01 10.02.2012.

komunističke vlasti prekrile navedene likove, a župnik je završio u zatvoru ____________ja ne kuzim kako su te Vlasti od toliko Lopova u Crkvi uspjeli pronaci bas ovoga postenog blazenog da ga zatvore.....????

OB
-obrisani-
15:53 10.02.2012.

blazeni alojzije mucenice nas sveti moli za nas hrvatski narod da se bogu posveti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije