Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna tajnica za more

Prva čelnica Europske agencije iz Hrvatske

Goran Kovacic/pixsell
28.09.2018.
u 17:13

Maja Mrakovčić Kostelac u agenciji za sigurnost mora

Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac imenovana je izvršnom direktoricom Europske agencije za sigurnost mora. Tim je imenovanjem Hrvatska prvi put otkako je postala članica EU dobila svog predstavnika, odnosno predstavnicu na čelu jedne od europskih agencija.

Upravni odbor EMSA-e odluku o izboru Maje Markovčić Kostelac za novu izvršnu direktoricu donio je većinom glasova država članica, a u uži krug hrvatska je kandidatkinja ušla s kandidatima iz Grčke i Nizozemske. Markovčić Kostelac će svoj petogodišnji mandat u EMSA-i započeti od 1. siječnja 2019. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da je ova odluka veliko priznanje Maji Markovčić Kostelac za njezin dugogodišnji uspješan rad u pomorstvu kako u Hrvatskoj, tako i u europskom i međunarodnom okruženju. Navode da je ta odluka i priznanje Vladi premijera Plenkovića i njezinoj europskoj opredijeljenosti kao i značajno priznanje modernom hrvatskom pomorstvu i pomorskoj tradiciji.

– Ova vijest dolazi kao svojevrsna potvrda da je Hrvatska pomorska zemlja koja svojim stručnjacima u području pomorstva može parirati i puno većim tradicionalno pomorskim zemljama. Maja je svojom upornošću i ambicioznošću, radom u Ministarstvu pokrenula mnoge procese, a vjerujem da će svojim znanjem i iskustvom radeći u EMSA-i pridonijeti razvoju europskog projekta i politikama u području pomorstva – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Maja Markovčić Kostelac magistra je znanosti iz područja pomorskog prava i prava mora, koja od 2016. obnaša funkciju državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Četiri je godine bila ravnateljica Udruge hrvatskih poslodavaca brodara u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum, a u istom je Ministarstvu radila od 1993. do 2014. Članica je Hrvatskog društva za pomorsko pravo te Znanstvenog vijeća za pomorstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U EU postoji više od 30 raznih agencija, a EMSA je osnovana 2002. i ima sjedište u Lisabonu. Agencija nudi tehničko-stručno znanje i operativnu pomoć za jačanje pomorske sigurnosti, pripravnosti za onečišćenja i mjere sanacije te zaštitu u pomorstvu. Prema podacima za 2017. u EMSA-i je zaposleno 257 osoba iz 25 država EU, no nijedna iz Hrvatske.

No zato u EMSA-i rade osobe iz nepomorskih zemalja poput Češke ili Mađarske. Proračun EMSA-e za 2018. iznosi nešto više od 83 milijuna eura.

>> Pogledajte kako će izgledati prva hrvatska podmornica koja će se uskoro izgraditi

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije