Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Provokacija iz Trsta: Talijani slave D'Annunzija

12.07.2019.
u 22:00

Odluka Trsta i već spreman spomenik D’Annunzija kako sjedi na klupi i čita knjigu, kipara Alessandra Verdija, koji bi trebao biti postavljen na tamošnji Trg burze, podijelila je talijanske političare, povjesničare i građane te izazvao jednoglasnu osudu u Hrvatskoj

Grad Trst podiže spomenik Gabrieleu D’Annunziju. U tom gradu već stoje tri spomenika piscima: Italo Svevo na malom trgu Hortis, James Joyce u šetnji na mostu Rosso te Umberto Saba zaogrnut kaputom u Ulici Dantea Alighierija. Kičasto nagomilavanje spomenika, reći će umjetnici, dok će literati biti blaži i naći logiku.

Svevo, pravim imenom Ettore Schmitz, i Saba rođeni su i živjeli u tom gradu. Svevov Zeno je Tršćanin, Saba je posvetio zbirku pjesama Trstu i jednoj ženi. Joyce, Irac u samonametnutom egzilu, ako ništa drugo, učio je bogate Tršćane engleski. A gdje je tu D’Annunzio, “vate”, bard i prorok, kako ga zovu?

Rođen je u Pescari, a borik pod kišom iz njegove najpoznatije pjesme nije oaza u kršu Trsta, nego šuma na toskanskoj rivijeri.  Odluka Trsta i već spreman spomenik D’Annunzija kako sjedi na klupi i čita knjigu, kipara Alessandra Verdija, koji bi trebao biti postavljen na tamošnji Trg burze, podijelila je talijanske političare, povjesničare i građane te izazvao jednoglasnu osudu u Hrvatskoj.

>>Cijelu priču pročitajte u Obzoru tiskanog subotnjeg izdanja Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće priče:

>>Odluka Ustavnog suda: Vukovar o ćirilici više ne smije šutjeti

>>Maja Tedeschi: Bandić mora skrbiti o gradu, a ne graditi novi grad na Savi bez javne rasprave i analize stručnjaka

>>Dombrovskis, potpredsjednik EK: Prije uvođenja eura u Letoniji tvrtke su se obvezele da neće dizati cijene

Ključne riječi

Komentara 10

MM
Marko_Maras
00:02 13.07.2019.

Sam spomenik zapravo nije upitan, jer D'Annunzio ima određenu vrijednost kao književnik. Ali postavljanje spomenika na stotu obljetnicu njegove luđačke vladavine u Rijeci je čista glupost i besmislica. Uostalom, ne vjerujem da Tršćani mare za to. Njihov pravi predstavnik je Svevo, kozmopolit i mnogo bolji pisac od D'Annunzija.

RP
rpzagreb
16:09 13.07.2019.

Danas u 2019. totalno nebitna vijest. Ili zanima samo političke manipulatore koji znaju kada i koga upotrijebiti da bi skrenuo fokus sa realnosti u kojoj živimo.

SZ
slaven.zadravec
08:01 13.07.2019.

Baš nezgodno za hrvatske nacionaliste. Da li podržati talijanske nacionaliste ili priznati neodrživost nacionalizma kao takvog, pa tako i svog vlastitog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije