Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istina o porezu, Brexitu, Mikuliću...

Provjerili smo koji su argumenti Plenkovića i Bernardića u sučeljavanju istiniti, a koji su netočni

Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića
Foto: RTL press
1/4
30.06.2020.
u 23:24

Provjerili smo koji su argumenti Plenkovića i Bernardića izgovoreni u TV sučeljavanju istiniti, a koji su netočni

Prvo sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića obilježili su u svakom slučaju papiri koje je sa sobom u TV studio donio čelnik SDP-a i kojima je stalno mahao te Plenkovićev bahati stav. Bernardiću nije išlo u prilog što se među svim tim papirima služio i podacima koje je preuzeo iz nekih medija, predsjednik ozbiljne stranke trebao bi ipak imati puno bolje pripreme za sučeljavanje s protukandidatom za premijera. Plenković pak opet nije mogao prikriti svoje zadovoljstvo što je “dobar” s čelnicima EU pa je tako previše puta spomenuo kako se čuo s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom za kojeg velika većina hrvatskih građana i ne zna tko je kao ni što je to točno Europsko vijeće. U žustroj raspravi Bernardić i Plenković iznijeli su i mnogobrojne argumente i podatke, a mi u nastavku za neke od njih donosimo ocjene jesu li točni ili ne.

1. Bernardić: U lockdown se išlo prekasno, tek nakon izbora u HDZ-u. 

Netočno, izbori u HDZ-u održani su 15. ožujka, a Hrvatska je još u veljači krenula s uvođenjem mjera te je već 9. ožujka za sve strance koji ulaze odredila 14-dnevnu izolaciju. Hrvatska je i prema Sveučilištu Oxford imala najrestriktivnije mjere u svijetu, pohvale struke dolazile su sa svih strana.

2. Bernardić: Na ljestvici Doing business pali smo na 51. mjesto, investitori vam ne vjeruju. 

Netočno, Hrvatska je na ljestvici Svjetske banke Doing business 2020. napredovala za sedam mjesta, s 58. na 51.

3. Plenković: Hrvatska je osigurala uređeni Brexit.

Netočno. EU i Velika Britanija postigli su dogovor o Brexitu još u listopadu 2019. Dakle, prije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici ove godine. Brexit je proveden 31. siječnja.

4. Plenković: Hrvatska i hrvatski građani žive bolje nego što su živjeli prije četiri godine, plaće u javnom sektoru porasle su 18,3 posto, porasle su prosječna i minimalna plaća.

Točno. No Hrvatska je ipak rasla sporije od usporedivih zemalja pa nas je tako prema BDP-u po glavi stanovnika pretekla i Rumunjska.

5. Bernardić: Ubrali ste 15 milijardi više poreza. Plenković: rasteretili smo gospodarstvo za devet milijardi kun
a poreza.

Obojica su u pravu, iako Bernardić nije precizirao na koje se razdoblje odnosi tih 15 milijardi kuna, naplata poreza je rasla jer je raslo i gospodarstvo, odnosno BDP. No smanjenjem poreznih stopa gospodarstvo je rasterećeno tih devet milijardi koje spominje Plenković.

6. Bernardić: Vaš suradnik Mikulić zaposlio je svoju suprugu u vrijeme krize na plaću od 17.000 kuna.

Netočno. Naime, točno je da je supruga glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića zaposlena, odnosno uhljebljena u državnoj tvrtki Pružne građevine za plaću od 17.000 kuna, bez javnog natječaja, no to se dogodilo još 2017., a ne u vrijeme koronakrize.

7. Plenković: Gospodin Dalić imenovan je u vrijeme vaše Vlade.

Radi se o Niki Daliću, članu uprave Ine, suprugu Martine Dalić kojeg je Bernardić spočitnuo Plenkoviću.Dalić je u upravu Ine prvi put imenovan u veljači 2011. za vrijeme Vlade Jadranke Kosor.

8. Bernardić: Osjetili ste zov domoljublja u 40. i učlanili se tada u HDZ.

Točno. I na službenoj stranici Andreja Plenkovića on sam navodi da je 2011. godine pristupio HDZ-u, no i da je političko opredjeljenje pokazao još 2000. godine kada je vodio izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića.

9. Plenković. Mi danas imamo više osiguranika i zaposlenikanego što smo ih imali krajem veljače. Oni koji su danas nezaposleni, a ima ih 15.000 više, to su oni koji zbog slabije turističke sezone nisu našli posao.

Točno. U ovogodišnjem lipnju u odnosu na veljaču u Hrvatskoj je dvije tisuće više zaposlenih. No, kad se gledaju usporedivi podaci s lipnjem prošle godine, onda je broj zaposlenih manji za 60.000.

10. Bernardić: Hrvatska je prespavala predsjedanje Vijećem EU, nitko nije čuo za nas.

Netočno. Hrvatske je predsjedala Vijećem EU u doba najgore krize otkako postoji Unija, no održavane su online sjednice Vijeća ministara, a održan je i online Zagrebački summit… Za Plenkovića se ne može reći da nije utjecajan u EU.

 

Komentara 53

CG
crna.guja10
23:45 30.06.2020.

Argumenti druga Bere, štovatelja zločinca tita, zapeli su negdje u nedjeljom u 2.......

MA
Makaveli2020
03:03 01.07.2020.

Znači Bero slagao sve, vrtio te papire oo neki luđak, nepristojan ko ljuti adolescent ali analitičari ga hvale.... Ko je tu lud?

ST
stefj
23:54 30.06.2020.

Eto, koliko god je mahao papirima, ispada da je Bernardić imao krive podatke ili je namjerno lagao. To samo potvrđuje onu izreku da papir podnosi svašta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije