Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIKENDOM JE KRCATO

Pogledajte kako su zabranu rada u pandemiji zaobišli Poljaci

FILE PHOTO: People wearing protective masks amid the outbreak of coronavirus disease (COVID-19) walk in centre of Warsaw
KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12.02.2021.
u 07:59

Kompanije koriste razne kreativne izgovore da otvore i održe privid da je to što rade legalno

PiwPaw, kafić u centru Varšave, vikendom navečer krcat je ljudima. Skupine mladih okupljene su oko stolova na kojima su zapaljene svijeće. Barmen toči jedno pivo za drugim. Konobari odnose i donose pića. "Imamo 40 različitih vrsta piva", jedan od njih kaže ponosno. Ne nosi masku, no masku nemaju ni gosti. PiwPaw je jedan od ugostiteljskih objekata koji je odlučio suprotstaviti se mjerama zatvaranja koje je nametnula vlada i otvoriti lokal unatoč pandemiji. 

Kafićima i restoranima trenutačno je dopušteno samo servirati hranu za dostavu i osobno preuzimanje. Michala Maciaga nije briga. "Moramo nekako živjeti", kaže vlasnik PiwPawa.

Procjenjuje da je izgubio nekoliko milijuna zlota u raznim fazama zatvaranja, a potencijalna vladina pomoć iznosila bi tek djelić toga iznosa. "Imao sam tvrtku koja je funkcionirala jako dobro. Ta tvrtka više ne postoji", rekao je Maciag agenciji dpa, očigledno frustriran.

Maciag nije usamljen u takvom razmišljanju. Prema inicijativi poduzetnika koja nosi naziv "Otwieramy" (Otvaramo), barem nekoliko stotina tvrtki diljem zemlje odlučilo se usprotiviti zatvaranju.

"Očekujemo da nam vlada dopusti da normalno radimo, bez neutemeljenih, ilegalnih zatvaranja. Želimo da se kafići i restorani otvore. Želimo da firme normalno funkcioniraju", rekao je  Michal Wojciechowski iz udruge "Štrajk poduzetnika – Poljska bez podjela", koja koordinira inicijativu.

>> VIDEO U Hrvatskoj od ponedjeljka dopuštena 'kava za van', otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

Kušaonice, radionice, muzeji 

U Varšavi je većina restorana i dalje zatvorena za goste. Nije tako u pečenjari i baru  "Whiskey in the Jar" u Marszalkowskoj ulici. Svjetla su prigušena u prizemlju, a usamljeni konobar pazi na šank. Izvana, može se vidjeti kako ljudi na katu sjede za stolovima. Jakne i kaputi vise u garderobi, meso se peče u kuhinji. Konobara pitanja čine sumnjičavim. "Danas ovdje vodimo razgovore za posao", kaže i nepozvane posjetitelje upućuje prema izlazu.

Kompanije koriste razne kreativne izgovore da otvore i održe privid da je to što rade legalno. 

"Obuka osoblja", promumljala je konobarica u koktel-baru u središnjoj Varšavi i brzo navukla zastore u stražnjem dijelu lokala, gdje je par sjedio uz svijeću.

Neki restorani svojim gostima daju ugovor prema kojemu sudjeluju u "provjeri namirnica". Drugi organiziraju takozvane "kulinarske radionice" ili "radionice međuljudskih odnosa". PiwPaw je sebe počeo nazivati muzejem pića.

Klimavi ''lockdown'' 

Svjesne pobune, zdravstvene i policijske vlasti pojačale su kontrolu. No to ne znači da kompanije nemaju šanse protiv njih jer su legalne osnove uvođenja ''lockdowna'' na prilično klimavim nogama.

Prema poljskom ustavu, mjere poput zatvaranja mogu biti uvedene samo ako se proglasi izvanredno stanje, što se nije dogodilo, objašnjava Piotr Wodkowski, odvjetnik koji je osnovao inicijativu "Odvjetnici za gastronomiju". Također, takve mjere trebaju biti potvrđene zakonom usvojenim u parlamentu, a u uvedene su običnom vladinom odlukom, objašnjava stručnjak.

Wodkowski i odvjetnici iz nekoliko gradova diljem Poljske pomažu tvrtkama kad ih provjeravaju državne vlasti. Dosad su sudovi uglavnom sudili u korist građana i poništavali kazne zbog nepoštivanja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, rekao je.

Michal Maciag nije zabrinut zbog potencijalnih kazni i pravnih postupaka. "Nemam vremena baviti se time", kaže.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Jopa
Jopa
09:39 12.02.2021.

Bravo Poljaci!

ST
stefj
08:44 12.02.2021.

Možda da im pošaljemo naše inspektore. Ti bi u roku keks sve pozatvarali i napisali milijune kazni...

DU
Deleted user
09:24 12.02.2021.

Istina je, Poljaci zaobilaze odluke vezano uz lockdown, jer ustavom se takve odluke mogu donjeti samo ako je izvarednos stanje, a takvo nije proglaseno. S druge strane poduzetnici su primorani korsiti takve odluke jer pomoc od drzave nisu dobili, a ako su dobili to su samo mrvice. Kako istina o nekim anomalijama ne bi isplivala na vidjelo Pl vlada, citaj Kaczyński, je odlucio "polonizirati medija" ugledajuci se na Orbana, Putina, pa umjesto pomoci privatnom sektoru, vlada je odlucila pomoci TVP s 2 milijarde zloty, a sad se sprema i dodani harac na nezavisna medija u obliku poreza na reklamu od 15% TVN, POLSAT, Onet.pl itd. Prema uputama Morawieckog se taj porez zeli iskoristiti kao reklama da nezavisna medija ne zele financirati NFZ, koji navodno ima gubitke zbog COVID-a. Nezavisost i sloboda medija su temelji demokracije. Ne znam zasto se u HR o tome ne pise, jer Francuski, Njemacki, Americki i drugi mediji su toj temi posvetili veliku paznju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije