Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE PREKID NASILJA

Proturasistički prosvjednici u Washingtonu traže jednakost: 'Dosta je'

'Get Your Knee Off Our Necks' march in support of racial justice, in Washington
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
28.08.2020.
u 23:38

Među sudionicima tog šarolikog skupa bio je i Don Carlisle, pedesetogodišnji Afroamerikanac koji je također bio ogorčen. "Već 300 godina čekamo na jednakost", rekao je za France Presse. "Praktično smo izgradili ovu zemlju a s nama se još nepravedno postupa".

Velik broj proturasističkih prosvjednika okupio se u petak u središtu Washingtona tražeći prekid policijskog nasilja nad crnačkom manjinom nakon niza policijskih izgreda koji su u Americi otvorili stare rane rasizma.

Točno 57 godina nakon povijesnog govora vođe borbe za građanska prava Martina Luthera Kinga "Sanjam", desetci tisuća ljudi ponovo su u povorci prošetali saveznom prijestolnicom tražeći jednaka prava za sve.

"Umorni smo od neispunjenih obećanja", rekao je pastor Al Sharpton ispred spomenika predsjedniku Abrahamu Lincolnu koji je prije 150 godina ukinuo ropstvo. "Crni životi vrijede i nećemo stati dok svima ne budu vrijedni!", dodao je.

Među sudionicima tog šarolikog skupa bio je i Don Carlisle, pedesetogodišnji Afroamerikanac koji je također bio ogorčen. "Već 300 godina čekamo na jednakost", rekao je za France Presse. "Praktično smo izgradili ovu zemlju a s nama se još nepravedno postupa". 

Naziv skupa "Mičite koljena s naših vratova" smjera na pogibiju Georgea Floyda, četrdesetogodišnjeg crnca kojeg je ugušio policajac bijelac 25. svibnja u Minneapolisu, čija je smrt potaknula prosvjedni pokret kakav desetljećima nije viđen u Sjedinjenim Državama.

Preplavljen emocijama, njegov brat Philonise zahvalio je svima na dolasku. "Tako bih volio da je George ovdje da vas vidi ...", rekao je u suzama i dodao: "Promjene dolaze jer mi to tražimo (...) naši vođe nas moraju pratiti".

Otac Jacoba Blakea, koji je u nedjelju teško ozlijeđen u Kenoshi, na sjeveru zemlje, izvikivao je a mnoštvo je za njim ponavljalo "Bez pravde nema mira" smjerajući na policajca koji je u njegova sina ispalio sedam hitaca a još nije uhićen ni optužen. 

Zadnje poniženje koje trpi taj 29-godišnjak je to što je lisičinama vezan za postelju premda mu je donji dio tijela paraliziran.

Ta je tragedija, najnovija u dugom nizu, potaknula prosvjede u Kenoshi koji su trajali tri noći a bili su obilježeni nasiljem. Dvije osobe na tim prosvjedima ubio je 17-godišnjak naoružan jurišnom puškom koji se priključio miliciji za obranu trgovina od vandala.

Ranjavanje Jacoba Blakea pokrenulo je i nezapamćene prosvjede u svijetu športa. Nakon odluke košarkaša Milwaukee Bucksa da bojkotiraju utakmicu, NBA je morala odgoditi susrete u srijedu i u četvrtak. Utakmice se ipak nastavljaju u subotu.

Govornici su pohvalili športaše i izrazili žaljenje zbog izjava predsjednika Donalda Trumpa koji već tjednima ističe nasilje počinjeno na prosvjedima a nije rekao ni riječi o zahtjevima Afroamerikanaca.

Trump, u kampanji za reizbor, nastupa kao zaštitnik "reda i zakona" a svog protukandidata, demokrata Joea Bidena optužuje da želi gurnuti SAD u kaos. 

"Sve obitelji osuđuju pljačku, ali od vas (predsjednika Trumpa) nismo čuli da ste osudili ispaljivanje metaka", rekao je pastor Sharpton.

Više govornika pozvalo je prosvjednike da u velikom broju izađu na izbore 3. studenog.

"Moramo prošetati do birališta kako bismo obranili slobode za koje su se prošli naraštaji krvavo borili", rekao je sin Martina Luthera Kinga kojemu je otac ubijen kada je on imao deset godina.

"Pokažimo snagu ne samo riječima i prosvjedima", rekao je King. "Ako tražite spasitelja, ustanite i stanite pred zrcalo", istaknuo je.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:41 29.08.2020.

Nisu to proturasistički prosvjedi. To je klasično ljevičarsko rušenje demokratske vlasti. Prozirno djeluju uvijek na isti način.

SA
Shariel Aron
09:31 29.08.2020.

Treba im dati da vode ekonomiju.Za par godina eto ti druge Južnoafričke Republike.

DU
Deleted user
10:08 29.08.2020.

Kako je bilo ono sa 5-godišnjim Cannon Hinnantom??? Da je mali bil "afroamerikanac" a ubojica bijelac, gorila bi Amerika. Ovak nikom niš. Ali kada policija upuca "afroamerikanca" sa debelim kriminalnim dosjeom, e onda se ide na ulice... PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije