Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podignuta prvi put

Protupoplavna MOSE-ova barijera obranila Veneciju od poplave

Venecija prvi put upotrijebila MOSE branu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
03.10.2020.
u 14:48

Predviđalo se da će u subotu plima biti oko 130 cm (prošle godine u studenome došla je do 187 cm) visina koja znači i poplavljen Trg sv. Marka, bazilike sv. Marka itd., ali MOSE je zaštitio Veneciju.

Markov trg u Veneciji ostao je suh unatoč visokoj vodi, plimi mora, koja poplavljuje grad u jesensko vrijeme. Sustav od 78 protupolpavnih brana MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico – eksperimentalni elektromehanički modul) podignut je u subotu ujutru prvi puta i uspješno je obranio Veneciju od poplave.

Venecijanski gradonačelnik Luigi Brugnaro bio je suznih očiju od sreće na suhom Markovu trgu koji je prošle godine u ovo vrijeme bio poplavljen. Trgovci, konobari u kafićima i restoranima na trgu, prodavači, kao i građani bili su dirnuti. Prvi puta nakon golemih poplava iz 1967. nisu morali podizati brane na ulazima u trgoivine, restorane, zgrade i prvi puta nisu trebali odjenuti čizme. Turisti koji su imali predbilježbe za ulazak u muzeje, ali su se opremili i čizmama, bili su više nego zadovoljni. Mali broj turista koji je došao vidjeti poplavljen Markov trg ostao je razočaran, ali na koncu ipak zadovoljan što je MOSE položio ispit.

Predviđalo se da će u subotu plima biti oko 130 cm (prošle godine u studenome došla je do 187 cm) visina koja znači i poplavljen Trg sv. Marka, bazilike sv. Marka itd., ali MOSE je zaštitio Veneciju. Nisu bili postavljeni na trgu ni oni “mostovi” za pješake, koji su se inače postavljali prije dolaska visoke vode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije