Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PLAN

Protiv tuberkuloze i hepatitisa B ipak će se cijepiti sva djeca

cjepiva
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
11.01.2017.
u 22:15

Ako se cijepljenje odbije, liječnik će roditelje uputiti na savjetovanje epidemiologu, no što slijedi nakon toga nije jasno

U rodilištima će se ipak protiv tuberkuloze (BCG) i dalje cijepiti svu novorođenčad kao i učenike šestih razreda osnovne škole protiv hepatitisa B što je vraćanje na staro nakon posljednjih izmjena programa cijepljenja koje je donio bivši ministar zdravlja prim. Siniša Varga. On je ta cijepljenja planirao ukinuti. Izmjenama trogodišnjeg plana cijepljenja u prosincu 2015.

Varga je bio najavio ukidanje BCG cijepljenja novorođenčadi, odnosno ograničavanje tog cijepljenja samo na rizične skupine beba. Istim izmjenama ukinuto je i obvezno cijepljenje protiv hepatitisa B u šestom razredu koje su trebali primiti samo školarci koji nisu redovito cijepljeni protiv ove bolesti u dojenačkoj dobi. Novim trogodišnjim planom cijepljenja te su izmjene nestale i jasno stoji da BCG cjepivo primaju svi odmah u rodilištu, kao i ono protiv hepatitisa B u šestom razredu. Takav će plan obveznog cijepljenja po završetku javne rasprave stići “na adresu” svakog pedijatra u zemlji koji je dužan pridržavati ga se i izvještavati nadležne epidemiološke službe o provedbi plana cijepljenja, ali i o nuspojavama te broju onih koji će cijepljenje odbiti. U potonjem slučaju roditelji mogu očekivati da će ih liječnik uputiti nadležnom epidemiologu na savjetovanje. Tako izrijekom stoji u planu postupaka u slučaju da roditelj izjavi da ne želi cijepiti svoje dijete.

Što slijedi nakon savjetovanja s epidemiologom, nije jasno. Sada pojedinci ulaze u spor s državom i hrvatsko sudstvo bilježi slučajeve koji su se pravnom borbom uspješno izborili za svoj izbor necijepljenja. Za liječnike izrijekom stoji kako moraju izvršiti dopunsko cijepljenje ako broj cijepljenih osoba protiv određene zarazne bolesti ne dostigne 95% osoba. Također stoji i da moraju davati potporu ovom programu svojim pozitivnim stavom među pacijentima i zdravstvenim djelatnicima.

>> Zabilježeno 250 slučajeva gripe, epidemija još nije došla

>> Učenike i umirovljenike poharao svrab

Komentara 2

GO
goronja
01:19 12.01.2017.

neka postane obavezno ko u latinskim zemljama, roditelji ne cijepe djecu nema onda skolovanja, nema upisa, nista, pa neka se inate mami doma

DU
Deleted user
10:26 12.01.2017.

Ko odbije cijepiti dijete neka sam plaća liječenje kod pojave bolesti. Bdw higijenski uvjeti u mnogim kućanstvima su takvi da bi vrlo lako mogli postati žarišta kuge kolere TBC i sličnih odavno zaboravljenih boleština.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije