Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od jeseni

Protiv HPV-a će se cijepiti oko 8000 školaraca

27.11.2014., Sibenik - Injekcija za cjepivo protiv gripe. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
25.04.2015.
u 00:15

Cijepljenje je besplatno, ali nije obvezno, svim učenicima prvih razreda srednjih škola Ministarstvo zdravlja ga preporučuje

Za pet milijuna kuna država nabavlja 14 tisuća doza cjepiva protiv humanog papiloma virusa čiju upotrebu svim učenicima prvih razreda srednjih škola preporučuje Ministarstvo zdravlja, moglo se čuti na jučerašnjoj konferenciji za novinare u povodu Tjedna cijepljenja. Cijepljenje protiv HPV-a, istaknuo je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, nije obvezno nego preporučeno i besplatno.

Pratimo svjetske trendove i uspjeli smo od ove godine uvesti cjepivo protiv HPV-a u kalendar cijepljenja. Svake godine 400 žena u Hrvatskoj oboli od raka vrata maternice, a 150 ih umre – upozorio je ministar Varga.

Uskoro počinje javna nabava cjepiva, a samo cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika raka vrata maternice, od jeseni. Očekuje se da će se u prvom ciklusu odazvati sedam, osam tisuća školaraca u Hrvatskoj. Dr. Dubravko Lepušić, ginekolog KBC-a "Sestre milosrdnice", ističe kako su uz cijepljenje, edukacija i redoviti pregledi zlatni standard prevencije ove bolesti.

>> Dok se nije cijepilo, 15-20 djece od ospica umiralo

>> Cijepiti protiv HPV-a? Ključna je edukacija!

Komentara 6

Avatar Maslina
Maslina
09:43 25.04.2015.

Nemojte cijepiti dicu protiv HPV virusa!...Naša Kćer Je Skoro Umrla Od Tog Cjepiva!..Nalazi su bili katastrofa,jedva je spasili..Sva druga cjepiva je primala redovito ali Cjepivo Protiv HPV Virusa je Opasno Po Život.!!..Varga,nisu ti naša dica pokusni kunići.!!

DU
Deleted user
07:25 25.04.2015.

Zanimljivo sve provjere cjepiva čine farmaceutske kompanije, Država to ne čini već dopušta testirati na našoj djeci. Ionako nas je valjda previše pa će poslužiti u kontroli populacije! Znamo i zašto je uništen naš imunološki jer kao mali narod nemožemo imati takvu strateški važnu granu već trebamo ovisiti o velikima i biti njihove kokoši.

PS
psycho69
11:43 25.04.2015.

koja bezobrazna prica:"uspjeli smo uvesti cjeoivo u kalendar cijepljenja" ..da da sad su to prave pare u igri..treba vas sve pred zid izvesti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije