Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mućko ubojstvo obitelji

Protiv dvojice Martićevih milicajaca podignuta optužnica za ratni zločin u Petrinji

Milan Martić
Foto: Screenshot Youtube
02.10.2018.
u 10:07

Kozbašići su bili miješana obitelji, otac Milan bio je Hrvat te se bavio ugostiteljstvom, a majka Gordana Srpkinja i radila kao medicinska sestra u petrinjskom Domu zdravlja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1947. i 1956.) zbog ratnog zločina počinjenog u noći s 4. na 5. studenog 1991. godine u Petrinji. Dvojicu pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine sumnjiči se za mučko ubojstvo obitelji Kozbašić u njihovoj kući u Meštrovićevoj ulici.

Dvojica milicajaca ušla su u kuću Kozbašića te u prizemlju kuće ubili 9-godišnjeg Alena, a u potkrovlju 13-godišnju Tamaru, te Milana Kozbašića (1952.) i Gordanu Kozbašić, rođenu Grbić (1954.)

Svi su ubijeni iz tzv. Škorpiona – hicem iz blizine u glavu, kroz jastuk. Nakon što su počinili mučni zločin dvojica su se udaljila iz kuće uzevši sa sobom  odjevne predmete i zlatni lanac u vlasništvu Milana Kozbašića.

Kozbašići su bili miješana obitelji, otac Milan bio je Hrvat te se bavio ugostiteljstvom, a majka Gordana Srpkinja i radila kao medicinska sestra u petrinjskom Domu zdravlja. Spominjalo se kako je neposredno prije ubojstva Milan Kozbašić odbio prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji.

Tijela ubijenih preuzeo je Gordanin otac te ih pokopao u mjestu Gornja Sanica kod Ključa, rodnom mjestu pokojne Gordane. Vlast tzv. Krajine istraživala je ovo ubojstvo, čak je za njega bio osumnjičen Milanov brat koji se nalazio tada na slobodnom teritoriju Hrvatske, no počinitelji nikad nisu kažnjeni. Hrvatska pravosudna tijela tretirala su ovaj slučaj kao obična ubojstva,no prekategorizirana su, zajedno s nekim drugim slučajevima, u ratni zločin jer je i prijetila zastara.

Nakon 27 godina državno odvjetništvo za ubojstvo petrinjske obitelji Kozbašić smatra odgovornim dvojicu bivših Martićevih policajaca, a koji su trenutačno hrvatskom pravosuđu nedostupni.

Ključne riječi

Komentara 11

BF
bf2
10:41 02.10.2018.

Dali će oliver frljić napraviti predstavu i o njima,ili mu Hr žrtve nisu zanimljive?

DU
Deleted user
11:24 02.10.2018.

Kakav bi to bio srpski zločin da ne pokupe zlatninu ?

DU
Deleted user
11:20 02.10.2018.

Sjetili se da bi mogli nešto po tom pitanu napraviti. Čudo čudo nakon 27 godina, što se ne boje Pupovca da im zapreti izlaskom iz koalicije? Što će reći Europa? Možda se bliže izbori pa sada pravna država po nalogu HDZ podiže sudske tužbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije