Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građevinski duh

Protegi USKOK blokirao imovinu, a on sa ženom gradi vilu

Josip Protega
Foto: VL
1/5
22.11.2010.
u 07:30

Investitor je i vlasnik zemljišta na kojem niče dvojni objekt tvrtka Rat d.o.o. iz Cavtata, koja je registrirana na Sanju Nikolić suprugu, Josipa Protege.

– Otiđite gore pa vidite kako pravna država radi. Tamo se ne smije graditi, a Protega gradi, tko mu je dao dozvolu, nitko ne zna. Tko stoji iza njega, nitko ne zna. Kako čovjek optužen za nezakonito trošenje tolikih milijuna gradi vilu, opet nitko ne zna, a meni su smanjili mirovinu zato što su mi naknadno rekli da imam manju stopu invalidnosti – gotovo u dahu "izrecitirao" je ogorčeni umirovljenik predstavljajući se kao Ivo, bivši pripadnik HV-a.

Po njegovoj i tvrdnji njegovih kolega s kojima smo razgovarali, na toj lokaciji nije dopuštena gradnja. Zvuk čekića, teških strojeva, vika građevinskih radnika jedini je zvuk koji se širi starom gradskog jezgrom Cavtata, samo 50-ak metara od mramornog mauzoleja obitelji Račić koji je sagradio proslavljeni kipar Ivan Meštrović.

Iznad zaštićene špilje

U mreži divlje gradnje, koja je svoje pipke razapela nad cijelim Cavtatom i većim dijelom jadranske obale, našao se i Josip Protega, bivši direktor Hrvatske poštanske banke, koji je zbog sumnjivih transakcija prošao višemjesečni tretman u Remetincu. Toga bankarskog bonvivana kojeg USKOK sumnjiči za milijunske malverzacije u HPB-u, te kojem je veći dio imovine USKOK tijekom istrage blokirao, ni te činjenice nisu spriječile da u najljepšem dijelu Cavtata, iznad zaštićene špilje Šipun, gradi velebni objekt.

– Ne gradim ja nikakvu kuću nigdje. Nemam nikakvih komentara – samo je kratko kazao Protega prije no što je spustio telefonsku slušalicu.

No, da to baš i nije tako moglo se doznati nakon čitanja podataka s ploče postavljene pred objektom u izgradnji. Na tabli piše da je pravomoćna gradnja počela 15. svibnja 2009., sedam mjeseci prije Protegina uhićenja te da je investitor tvrtka Rat d.o.o. Cavtat, da nadzor radi Institut IGH, dok je izvođač radova AEQUITA d.o.o Split.

Upravo tvrtka Rat d.o.o. Cavtat, najzanimljivija je u tom društvu jer je ona 14. kolovoza 2008. podnijela zahtjev za izdavanje rješenja o uvjetima građenja. Osim toga, ta je tvrtka u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Dubrovniku od 12. veljače 2009. na zemljišnim česticama 245/1 i 244 upisana i kao vlasnik buduće vile. Posebno je zanimljivo da je Rat d.o.o. Cavtat prema podacima iz sudskog registra registrirana na Sanju Nikolić, drugu Proteginu suprugu. Buduća vila, dakle, vlasništvo je Protegine supruge, koja je kći Vlade Nikolića, poznatog javnog bilježnika iz Metkovića, te je po nekim pričama obiteljski povezana s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. Da je vila Protegina potvrdili su, iako nevoljko, i radnici na gradilištu.

– Je li ovo vila Josipa Protege? – pitali smo.

Korpulentni zidar s brkovima i dužom kosom s vrha zgrade uzviknuo je:

– Jest Protegina, u čemu je problem? Neka on plati, briga mene za optužnicu i USKOK, inače će lopata radit po leđima – dodao je.

U Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu Dubrovnika, koji je izdao dozvolu za gradnju kažu da se zemljište na kojem se grade dva dvojna objekta u Cavtatu nalazi dijelom u građevinskom području, a djelom na prostoru koji je predložen za zaštitu kao park šuma. Ističu da njihov ured nije nadležan za zaštitu prirode te da se građevinske čestice ne protežu na nadzemnom dijelu špilje Šipun, koja je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Dodaju da su na zahtjev investitora 6. travnja 2009. izdali rješenje o uvjetima građenja na dvije lamele.

Suglasnost konzervatora

Prema njihovim podacima, obje su lamele u građevinskom području, svaka ima građevinsku bruto površinu od 385,50 metara četvornih. Svaka od budućih kuća trebala bi imati djelomičan podrum, prizemlje i kat, s tim da ukupna površina čestice 244 iznosi 294 metra kvadratna, dok ukupna površina čestice 245/1 iznosi 2325 metara četvornih. Kažu i da je suglasnost za gradnju 6. studenoga 2008. dao i konzervatorski odjel u Dubrovniku te da je sve u suglasnosti s postojećim prostornim planom Cavtata.

OVU PRIČU DOJAVIO JE ČITATELJ!
besplatni telefon: 
0800 8585   e-mail: 
vecernji@vecernji.hr
HVALA!

Komentara 107

KU
kumajanja
08:29 22.11.2010.

Protegi USKOK blokirao imovinu, a on sa ženom gradi vilu _______________________________________________ Dokaz više da su oni svi ista MAFIJA.

VU
vuksamotnjak
08:31 22.11.2010.

Protegi USKOK blokirao imovinu, a on sa ženom gradi vilu ####################################### Dogovorili se kumovi,nećemo ti sve blokirati...a ti gradi...malo nama daj...narod je itako glup pa će nasjesti na našu priču...imaju Hrvatsku !!! Jezivo!

Avatar tkozna
tkozna
08:46 22.11.2010.

Jadan čovjek, slijedi mu sudbina Ivića,a prezime,zna se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije