Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed na Markovu trgu

Premijer stao pred prosvjetare. Oni mu uzvratili šutnjom i transparentom

Premijer Plenković stao pred prosvjetare
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/21
21.11.2019.
u 09:53

Sindikati su poručili da žele riješiti problem, ali da Vlada i predsjednik Vlade to ne žele

Sindikati osnovnih i srednjih škola u općem su štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva. Nakon što su jučer održali akciju ''Potrubi za obrazovanje'', danas se njih tristotinjak okupilo na Markovu trgu. Premijer Andrej Plenković izašao je pred prosvjetare i pozvao ih na dijalog. Oni su odgovorili šutnjom.

10:00 – Mihalinec je novinarima komentirao izlazak premijera pred njih.

"Učitelji i nastavnici u njegovu mandatu su zaostajali. Mi ne mislimo razgovarati pred medijima i preko medija. Previše nas je bilo da nas ne bi vidio. Premijer je samo trebao reći u koliko sati je sastanak. Ponovno poziva na sastanak. Sastanak o osnovici nije sastanak zbog čega smo mi danas ovdje i zbog čega je sustav u štrajku. Danas smo rekli da šutimo", rekao je Branimir Mihalinec

9:52 – Premijer Andrej Plenković obratio se prosvjetarima na Markovu trgu. "Obrazovanje je važno, učitelji su važni. Reforma koju provodimo je dobra i vodi tome da naši mladi budu konkurentni", poručio im je premijer. "Vlada vodi dijalog, poštujemo pravo na štrajk. Ovaj štrajk, koliko god ga poštujemo, treba uzeti u obzir ono što se do sada napravilo. Pozivam vas na dijalog. Ova Vlada je pokazala da je prijatelj i radnika i umirovljenika", kazao je premijer. Prosvjednici su odgovorili šutnjom i transparentom.

9:41 – Prosvjedna povorka prosvjetara stigla je na Markov trg.

9:32 – Sindikati su se okupili na Trgu svete Katarine. Nose transparent :"96% reklo je NE!" "Deset minuta bit ćemo tiho, ali uzdignute glave, ponosno. A u ponedjeljak ćemo biti gromoglasni", poručio je Mihalinec i pozvao prosvjednike da ugase mobitele.

Branimir Mihalinec danas je gostovao u HRT-ovu Studiju 4, gdje je govorio o jučerašnjoj akciji ''Potrubi za obrazovanje''.

– Bila je zaglušujuća buka. Bio sam na Trgu žrtava fašizma i mogu reći da je bilo nekih koji su 10 krugova napravili kako bi mogli 10 puta potrubiti za obrazovanje. Danas ćemo šutjeti. Doći ćemo pred zgradu Vlade RH i desetak minuta ćemo šutjeti. Mi stalno dajemo poruku Vladi da smo tu – kazao je Mihalinec i naglasio da će u ponedjeljak biti prosvjed u 12.05 na Trgu bana Josipa Jelačića. – Dovest ćemo najmanje 10.000 ljudi. Očekujemo i da će doći svi oni koji nam daju potporu, odnosno da će Hrvatska dati potporu obrazovanju.

Mihalinec je spomenuo da je sinoć dobio "alarmantan e-mail iz Ličko-senjske županije".

– Župan Darko Milinović krenuo je zastrašivati zaposlene koji su u štrajku. Sazvao je ravnatelje, članove školskih odbora koje je županija postavila, pa i nekoliko roditelja. Potom je uslijedilo zastrašivanje svih zaposlenih koji su u štrajku, izjavio je Mihalinec i dodao da "župan nije taj koji rješava ovaj problem".

Sindikati su jučer održali i sastanak s ministricom Blaženkom Divjak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministrica je poručila da su štrajkom najugroženiji maturanti i osmaši te kako sindikati nisu pristali na to da se za njih organizira nastava. Sindikati su poručili da žele riješiti problem, ali da Vlada i predsjednik Vlade to ne žele.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas se nastavljaju pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa. Sastanak je zakazan za 13 sati.

Video: Zagreb: Akcija sindikalista s transparentom "Potrubi za obrazovanje"

Komentara 222

CE
cenzura
09:43 21.11.2019.

Uvesti radnu obavezu a dane u štrajku nek im plati sindikat!

DD
duda.dudica
10:34 21.11.2019.

Kada vam je Milanovic snižavao placu ,ukinuo bozicnicu, regres i smanjio jubilarnu nagradu i dnevnice onda niste strajkali radi "dostojanstva" ,a kad vam placa raste 6+2 %, onda je problem dostojanstvo! I zaista, vi sindikalne"vođe" nemate dostojanstva!

Avatar niwrad
niwrad
09:43 21.11.2019.

Ako sam ja sklopio ugovor o radu u kojem sam dogovorio određenu satnicu, mogu li se nakon toga arbitrarno odlučiti da želim višu te napraviti ultimatum prema poslodavcu da neću dolaziti na posao tako dugo dok se moja želja ne ispuni? Ne. To je kršenje ugovora. Zašto to mogu djelatnici u javnom sektoru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije