Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokada

Prosvjedu studenata pridružili se i kolege s Političkih znanosti

prosvjed
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/10
24.11.2009.
u 12:49

Već sad u sustavu ima tri puta više studenata koji besplatno studiraju, a ne završavaju na vrijeme. Štoviše, studij u roku završi tek 12 posto upisanih.

“Trošak redovitog i izvanrednog studija u cijelosti, odnosno na preddiplomskoj, diplomskoj i postdiplomskoj razini financira se iz državnog proračuna”, rečenica je koju studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji blokiraju zgradu od ponedjeljka, žele vidjeti u novom Zakonu o visokom obrazovanju čiji su prijedlog izmjena i sami izradili, a koji se može pročitati ovdje..

Odbacili prijedlog MZOŠ-a
I to za jednu večer, pohvalili su se. Još manje im je trebalo da odbace najnoviji model besplatnog obrazovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) po kojem bi od iduće akademske godine svi brucoši bili oslobođeni plaćanja školarina, a bi li taj privilegij zadržali i poslije, ovisilo bi isključivo o njima, odnosno o broju ECTS bodova koje bi prikupili, nikako o prosjeku ocjena.

Ono što su studenti Filozofskog fakulteta dobro primijetili jest mogućnost da bi fakulteti, ako bi taj model zaživio, vjerojatno postrožili kriterije pa bi situacije koje se u studentskim krugovima zovu “čistke” postale svakodnevica, a ne više pojava koja je mučila brucoše. 

S druge strane, MZOŠ i sveučilišta teško da će ikad pristati da besplatno studiraju i izvanredni studenti, za koje se pretpostavlja da uz studij rade i primaju plaću. Isto je tako činjenica da već sada u sustavu ima tri puta više studenata koji svoj studij ne plaćaju, a ne završavaju ga na vrijeme.

Štoviše, na vrijeme studij završi samo 12 posto studenata. Slab im je i argument da, kao što je srednja škola besplatna za sve, treba biti i studij jer mnogi se stručnjaci pitaju treba li Hrvatskoj 20 posto visokoobrazovanih.

A porezni obveznici teško da žele izdvajati novac za obrazovanje onih koje nakon diplome čeka burza rada. No unatoč svim tim, za mnoge nerealnim zahtjevima, studentski bunt, bez kojeg realno MZOŠ brucošima ne bi ni nudio besplatnu barem prvu godinu, širi se i na druge fakultete.

I Splićani za blokadu
Studenti Političkih znanosti u Zagrebu danas su također izglasovali blokadu fakulteta koja će trajati do ponedjeljka. Riječki studenti, koji su blokirali cijelu zgradu, iščekuju rezultate referenduma na kojem će se svi studenti izjasniti jesu li za blokadu ili ne.

Plenum studenata Sveučilišta u Splitu izglasovao je blokadu velike predavaonice Filozofskog fakulteta u Splitu koja će započeti sutra u 12 sati. Odlučili su da će se u isto vrijeme održati plenum studenata Filozofskog fakulteta na kojem će se izjasniti o daljnjim akcijama, ponajprije o tome hoće li ići u blokadu cijeloga Filozofskog fakulteta koji djeluje na čak sedam lokacija.

Plenumu je nazočilo oko 150 studenata s brojnih fakulteta. Za blokadu velike predavaonice Filozofskog fakulteta glasovalo je 60 nazočnih, 14 je bilo protiv, a 20 suzdržanih. Moderatori plenuma studenata splitskog Sveučilišta ističu kako blokadu provode zbog toga što svi njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni. Jedinstveni im je i prvenstveni cilj besplatno obrazovanje za sve studente u Hrvatskoj.

Komentara 95

MO
momak23
11:33 25.11.2009.

jeli prosvijed ili pijanka točno u podne??

NF
nacionalni_front
20:07 26.11.2009.

Zašto ovi štrajkaju, zar im nisu došle plaće? Vidi na zadnjoj fotografiji Zdravka (lik sa šiltericom), sječam ga se iz 1994 kad sam bio na fakultetu, nije valjda još na faksu. Šteta što su ukinuli služenje vojnog roka, postali smo nacija poludebila nesposobnih za išta, koji plaču ako im se ukine besplatni internet. Skoro da bi bilo dobro da se opet zarati da ova gamad malo očeliči.

AN
ankicascreiber
20:13 24.11.2009.

gdje su studenti FER-a, medicine itd. nema ih naravno, prvo prezauzeti su studiranjem, drugo kao i svi ostali hrvati gledaju svoje interese, neka zemlja tone, drugi ce potonuti prije mene, pa neka se oni bune i muce za sve nas. Da ima domoljublja u Hrvata, nebi nam politicari radili ovo sto su nam napravili, ovako nitko se ne usudi nista reci, zauzeti su osiguravanjem toga da oni izbjegnu nedace kada svi drugi budu tonuli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije