Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povodom dana žena

Prosvjedom 'Dan otpora - ne mjerama štednje' bore se za prava žena

prosvjedi
Foto: Davor Puklavec/Pixell
1/13
07.03.2015.
u 15:08

Aktivistice za ženska prava poručuju kako borba žena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju još traje

Sutra se obilježava Međunarodni dan žena, a povodom toga na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je prosvjed aktivistica za ženska prava koje žele poručiti kako borba žena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju još traje.

Prosvjed su održale pod sloganom "Dan otpora - ne mjerama štednje", a organizirale su ga Ženska mreža Hrvatske i Ženska fronta za radna i socijalna prava.

Dan žena iskoristile su i aktivistice Udruge RODA koje su se prošetale Zagrebom za slobodu rađanja, a cilj njihove inicijative je skrenuti pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porodu, kao i upozoriti na nužnost dobre komunikacije između osoblja i rodilja tijekom poroda.

Ženama je uoči njihovog dana odao priznanje Državni zavod za statistiku navodeći kako svakodnevni doprinos 416 žena zaposlenih u DZS-u, što je 78,2 posto ukupnog broja zaposlenika, omogućio pripremu podataka o omjeru žena u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj prema podacima iz sredine 2013. godine živi 51,7 posto žena. Hrvatice u prosjeku žive dulje, prosječni životni vijek žene je 80,2 godina, a muškarca 74,2. Od 198 stogodišnjaka u Hrvatskoj, njih 162 su žene.

Žene se u Hrvatskoj kasnije udaju i kasnije rađaju prvo dijete. Prosječna starost nevjeste pri sklapanju prvog braka zu 2013. je iznosila 27,9 godina, a prvodijete rađaju s 28,3 godine, što je u usporedbi s 1970. više za 5,5 godina.

Iako je na visokim učilištima 2013. diplomiralo 58,9 posto žena, žene su ipak manje zaposlene nego muškarci. Udio zaposlenih žena iznosi 46,8 posto, a prosječna neto plaća jedne žene iznosi 5.172 kunu, odnosno 5,4 posto manje od prosječne hrvatske plaće.

>> Znanstvenicama nije nikad bilo teže dobiti posao

Komentara 4

LI
livoguza2
15:53 07.03.2015.

Sae fronte, ofenzive, bitke i ratovi u Hrvatskoj. Nisam nigdje pročitao da su ove ratnice otvorile front za obranu predsjednice Kolinde Grabar_Kitarović od agresije premijera Milanovića i medija u Hrvatskoj. Tu frontu nitko ne bu dočekal. Jer Predsjednica nije "napredna ljevičarka". Ona nosi lančić oko vrata. A frontašicama na lančiću bolje paše skalpel. Lp.

BA
bakulušić
16:20 07.03.2015.

Danas u Večernjaku imaju članak o ženi koja je nakon dvanaest godina rada ostala bez posla a "firma" joj nije otišla u stečaj, pa bi se mogli angažirati i istražiti slučaj te izvršiti pritisak da se žena vrati na posao. Eto prilike da se Fronta žena dokaže jer od ovih paradiranja ulicama i trgovima nitko nema koristi.

I9
ivan.994
17:43 07.03.2015.

Tako je! Živite na dug, zadužujte buduće generacije, trošite šakom i kapom, tako će se poštivati sva prava. Koja logika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije