Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi rat

Prosvjednici žele izaći iz kampusa, policija ih uhićuje

Nastavlja se najveća spirala nasilja u dosadašnjim prosvjedima
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
1/8
18.11.2019.
u 17:47

Nastavlja se najveća spirala nasilja u dosadašnjim prosvjedima

U Hong Kongu danas je situacija eskalirala do ruba rata. Policija je blokirala kampus Politehničkog sveučilišta, a svakog studenta koji iz njega pokuša izaći uhićivala. BBC-jev dopisnik zabilježio je kako je grupu od stotinu ljudi koji su pokušali napustiti krug sveučilišta dočekao suzavac te gumeni meci.

Već su tri puta prosvjednici pokušali izaći nakon noćnih sukoba sa snagama reda. Proteklog se tjedna kampus pretvorio u bojište kao posljedica otvorenog sukoba prosvjednika s policijom. Do sada se radi o najvećem valu nasilja u prosvjedima koji potresaju poluautonomni kineski teritorij nakon što je proglašen zakon o ekstradiciji, što je potaknulo prosvjede koji su sada poprimili oblik širokih protuvladinih demonstracija. No izgleda da su napori prosvjednika uzaludni i to se vidi već i po riječima kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuanga.

Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL

– Nitko ne smije podcijeniti volju Kine da očuva svoj suverenitet nad Hong Kongom i njegovu stabilnost – rekao je Shuang. Zapadni mediji ističu da su prosvjedi velikim dijelom motivirani i zbog straha da će se dalje smanjivati posebne slobode koje uživa nekadašnja britanska kolonija. Čini se i da je potreba za intervencijom kineskoj vladi dobro došla jer u nedjelju su na rasporedu bili lokalni izbori, a sada nerede u krugu Politehničkog sveučilišta koriste kao izgovor da se oni ne održe. No postoji bojazan da će takva odluka dodatno raspiriti bijes prosvjednika. U kampusu je još nekoliko stotina prosvjednika koji su sada pod ultimatumom policije da se predaju, a zalihe hrane i lijekova polagano se smanjuju što situaciju čini još težom. Dekanat je poručio da su prostori fakulteta ozbiljno oštećeni i vandalizirani nakon što je sve do sada ostalo pošteđeno sukoba.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar oxi
oxi
21:50 18.11.2019.

Lako se na internetu mogu pronaći scene gdje "prodemokratski" prosvjednici gotovo do smrti gaze i metalnim šipkama mlate građane Hong Konga koji se ne slažu s njima, već onesvješćene ih udaraju ekektošokerima, poljevaju benzinom i pale. Može se naći snimka gdje jednoj djevojci razbijaju glavu i nakon par trenutaka dolazi još par "prodemokrata" i mlate je palicama. Nije teško niti naći snimku gdje 70-gidišnjeg starca pogađaju kamenom u glavu i na mjestu ga ubijaju. Isto tako se mogu naći scene na kojima se vide građani Hong Konga koji sami rastjeruju "prodemokratske prosvjednike". Sve to ovdje i u drugim mainstream medijima nećete vidjeti,što nije niti čudno, pa oni još uvijek za džihadiste u Siriji koriste pridjeve "umjerena opozicija", "prodemokratski pobunjenici"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije