Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Totalni kaos

Prosvjednici su zauzeli aerodrom u Hong Kongu

Foto: Reutars/PIXSELL
1/4
12.08.2019.
u 18:09

Nekoliko tisuća protukineskih prosvjednika potpuno je preplavilo zgradu jedne od najprometnijih zračnih luka u tom dijelu svijeta pa su otkazani svi letovi

Nakon gotovo tri mjeseca prosvjeda, Hong Kong je jučer prvi put doživio pravu, doslovnu izolaciju. Zračnu luku Hong Konga, jedno od najvećih prometnih čvorišta jugoistočne Azije, zaposjelo je nekoliko tisuća prosvjednika koji su stvorili toliku gužvu da su obustavljeni svi letovi. Nastao je potpuni kaos u zračnom prometu.

S bijelim povezima na očima

Zaustavljeno je više od 160 letova s hongkonškog aerodroma, a zrakoplovi u dolasku preusmjeravani su na druga odredišta. Putnicima je preko radija, internetskih portala i televizijskih postaja poručeno da ne dolaze u zračnu luku jer su letovi potpuno otkazani.

Foto: Reutars/PIXSELL

Nekoliko tisuća prosvjednika koji su zaposjeli aerodrom dio su velike mase demonstranata koja već deset tjedana na ulicama te kineske enklave koja se pod okrilje Pekinga vratila 1997. traže više demokracije i manje miješanja središnjih kineskih vlasti u lokalnu politiku. Naime, Hong Kong ima zajamčen specijalni status i široku autonomiju, i to pod okvirom “jedna zemlja – dva sustava”. Sada velik dio stanovnika enklave drži da Peking pokušava što prije potpuno ovladati Hong Kongom kršeći dogovor koji je postignut prije dvadesetak godina s Velikom Britanijom.

Prosvjednici su i vrlo kivni na policiju Hong Konga koja potpuno zastupa interese Pekinga, i koja sve brutalnije postupa prema demonstrantima. Tijekom vikenda policajci su ispaljivali gumene metke i suzavac iz neposredne blizine izravno u prosvjednike iako oni mogu nanijeti teške pa čak i smrtonosne ozljede.

Neki prosvjednici koji su jučer zaposjeli zračnu luku nosili su bijeli povez preko oka, simbolično podržavajući jednu od prosvjednica koju je gumeni metak tijekom vikenda pogodio upravo u oko ostavivši je bez vida.

Ne žele novi Tienanmen

Nakon desetak sati “okupacije”, prosvjednici su se počeli povlačiti s aerodroma, no redoviti promet nije uspostavljen. Povlačenje je počelo jer se pročulo da policija priprema akciju “čišćenja” svim silama.

Inače, uloga policije u prosvjedima vrlo je okrutna. Pri suzbijanja prosvjeda vlast je u nekim trenucima koristila čak i trijade koje su tukle civile na ulicama, no kasnije je policija preuzela ulogu nasilnika. Vjerojatno po diktatu Pekinga koji ne želi aktivirati postrojbe iz Kine za djelovanje u Hong Kongu.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar speak_loud
speak_loud
18:56 12.08.2019.

Žitelji Hong Konga pod protektoratom VB naučili uživati slobodu do 97. Malo po malo ta sloboda hlapi pod komunističkom upravom. Znaju što gube i zato su se digli na noge. Zašto je u Hrvatskoj teško organizirati masovne prosvjede? Zato jer mi Hrvati ne znamo što je to sloboda, nikad nismo ni bili slobodni, sloboda je za nas mit, mi živimo samo privid slobode.

TO
Toni66
18:43 12.08.2019.

Neko tko vidi Kinu kao neprijatelja je došao na super ideju da ih muči na "demokratski sistem" dok se ne probude i ne reagiraju ispravno i riješe se plaćenika- "finih pasivnih terorista" koji su tu angažirani da rasturaju ekonomski sustavtav Kine ... Kroz nanošenje velike ekonomske i moralne štete +provokacije Viša politika . Neprijatelja rasturati iznutra.. Gledaj što ti rade a ne smiješ-ne možeš im ništa.. Pa nema veze što znaš zašto i kako je to nastalo . Pipni ih evo ti sankcije i diplomata doma i oš veče štete biraj ...............

ZB
zbisko
04:12 13.08.2019.

Demokracija Hong Konga protiv komunističlog terore Kine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije