Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANJA LUKA

Davidov otac pozvao prosvjednike da se raziđu: 'Moj sin je zaslužio svako vaše oko večeras'

Foto: Screenshot/YouTube/Dnevni avaz
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.12.2018.
u 21:01

Dragičević je prije podne pušten iz pritvora u kojemu je zadržan 24 sata nakon što je uhićen u utorak.

Najmanje dvije tisuće osoba sudjelovalo je u srijedu navečer u prosvjedima u Banjoj Luci koje je unatoč policijskoj zabrani organizirala skupina "Pravda za Davida" a ovo je okupljanje bilo znatno masovnije od onoga u utorak kada je policija intervenirala te rastjerala prosvjednike i uklonila improvizirano spomen-obilježje Davidu Dragičeviću koji je smrtno stradao u ožujku.

- Nismo mi Dodik, mi smo gradska raja. Moj sin je zaslužio svako vaše oko večeras. Hvala vam u ime moga sina. Vidimo se sutra u 18 sati - rekao je Davor Dragičević i pozvao okupljene da se mirno raziđu, javljaju 24 sata.

Prosvjedna šetnja

Iako je policija zapriječila prilaz Trgu Krajine gdje je prosvjed zakazan sudionici su najprije zajedničkom šetnjom kroz središte grada iskazali svoje nezadovoljstvo ponašanjem vlasti uzvikujući "Ubojice, ubojice" a potom su u igri mačke i miša s policijom ponovo krenutli ka trgu uz povike "Pravda za Davida".

Kolonu prosvjednika predvodio je Davor Dragičević, otac mladića Davida koji traži istinu o njegovoj smrti koja još nije utvrđena iako istraga traje već devet mjeseci.

Dragičević je nakon odlaska do ušća rječice Crkvene u Vrbas gdje je pronađeno tijelo njegova sina i gdje je on podsjetio na detalje te tragedije pozvao sudionike ovog pohoda za okončaju okupljanje i nastave ga sutra no oni ga nisu poslušali. Tu je i legao na mjesto gdje je njegov sin pronađen mrtav.

Potom su se svi zajedno pokušali vratiti na središnji banjolučki trg pri čemu su im se na putu ponovo isprječili pripadnici interventne policije. Prosvjednici su nakon toga otišli na trg ispred sjedišta gradske uprave i pravoslavne saborne crkve gdje su uz Davidove fotofrafije i zastave s njegovim likom nastavili izvikivati poruke slične onima tijekom šetnje gradskim ulicama.

Među prosvjednicima su ponovo bili i čelnici oporbe Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP) i Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke (SDS) koji su ustvrdili kako tamo nisu došli kao političari nego kao roditelji koji daju potporu nastojanima da se pronađu i kazne ubojice Davida Dragičevića u slučaju koji je već odavno poprimio političku dimenziju borbe protiv vlasti Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih demokrata.

"Idemo do kraja" i "Pravda" odjekivalo je u večernjim satima središtem Banje Luke sve do nakon 19 sati kada su se prosvjednici uglavnom razišli.

U večernjim satima skup potpore Davoru Dragičeviću i prosvjedima u Banjoj Luci održan je ponovo i u Sarajevu. Sudionici su i tamo nosili transparente s porukama "Pravda za Davida" i "Pravda za Dženana" što je podsjećanje na smrt mladića Dženana Memića koji se slično kao i David pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao 2016. 

Nakon uhićenja mladića građani nasrnuli na policajca. Video preuzet s YouTube kanala Klix.ba

Ključne riječi

Komentara 57

SO
Sobrudolf
18:59 26.12.2018.

Koga briga? Kad vec morate stalno pisati o dijelovima ex drzave, zasto svaki dan iz Srbije i ili rs? Kad ste donijeli zadnji put vijest iz Lubljane, Podgorice, Skoplja, Sarajeva?

AN
ante555
20:13 26.12.2018.

Davidov otac priveden, Davidov otac pusten, pa dao povijesnu izjavu za medije, pa isao piskiti...i ovo su udarne vijesti ovog Božića u svim HR medijima. Sramota i jad kojim nas vijestima bombardirate.

DU
Deleted user
06:41 27.12.2018.

nobilo je jedan svjetski rang advokata a bio je i od ovog gospodina advokat i odustao uz javnu izjavu da je otac imanupuliran od oporbe i da rs nije ništa zataškala i šta sad dodik treba da im dozvoli da sruše rs republiku za koju su mnogi srbi dali živote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije