Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVINAR KOJI JE NAPAO AMERIČKOG PREDSJEDNIKA POSTAO HEROJ U ARAPSKIM OČIMA

Prosvjedi u Iraku za oslobađanje novinara koji je bacio cipele na Busha

15.12.2008.
u 13:32

Tisuće Iračana izašle su danas na ulice zahtijevajući puštanje pritvorenog novinara koji je u nedjelju bacio cipele na američkog predsjednika Georgea Busha za njegova posjeta toj državi.

I Arapi diljem Bliskog istoka prozvali su utamničenog novinara herojem, a njegov način pokazivanja uvrijeđenosti američkom vrhuškom, ispravnim.

Prosvjedi se odvijaju u ozračju današnjeg napada bombaša-samoubojice koji je ubio najmanje pet policijskih dužnosnika na nadzornoj točki u zapadnom Bagdadu.

Novinar Muntadhar al-Zeidi, kojega je prošle godine otela šijitska policija, zadržalo je iračko osiguranje. Ispituju ga kako bi utvrdili motive njegova napada cipelama na američkog predsjednika.

Također, bio je testiran na alkohol i droge, a njegove su cipele zadržane kao dokaz, iznio je tamošnjim medijima neimenovani policijski dužnosnik.

Pokazati cipele nekome na način kako je to novinar pokazao Bushu u Iraku, u arapskom svijetu je izraz krajnjeg nepoštovanja i neodobravanja.

Gotovo sve arapske novine na naslovnicama prikazuju bacanje cipela na američkog predsjednika, a snimke s konferencije za novinare otvaraju informativne emisije svih TV postaja na Bliskom istoku.

Irak čak razmatra da nedjelja bude međunarodni dan cipela, najnovija je šala koja kruži glavnim gradom Saudijske Arabije Rijadom.

S druge strane, palestinski novinari u šali razmatraju mogućnost da naprave isto za skorašnjeg posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice Zapadnoj obali.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije