Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže veće plaće

Prosvjednici se sastali s Plenkovićem: 'Nema razloga da sad najavljujemo štrajk'

Prosvjed učitelja na Markovom trgu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/29
05.09.2019.
u 14:52

Predsjednik NSZSSH Branimir Mihalinec kazao je da povećanje plaća traže za oko 68 tisuća zaposlenika u prosvjeti, istaknuvši da oba sindikata zajedno imaju oko 40 tisuća članova

Zasad nema štrajka, zaključak je nakon sastanka predstavnika učitelja i nastavnika u prosvjedu s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Imali smo priliku premijeru iznijeti argumente u nešto skraćenom obliku, a zaključak je da će se nastaviti dijalog i da će radne skupine u minstarstvima proučiti naše prijedloge. Prihvatili smo da zajednički sastanak bude za 10-ak dana tj. 16.,17. ili 18. rujna kada ćemo dobiti konačni stav Vlade o našim zahtjevima. Donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk u trenutku dok razgovaramo, a ako razgovor ne završi kako očekujemo tada ćemo najaviti štrajk - izjavio je nakon sastanka s premijerom sindikalist Branimir Mihalinec, prenosi N1.

- Kada smo dobili jamstvo od premijera da će se razgovarati nema razloga da najavljujemo štrajk kada smo u konstruktivnim razgovorima - zaključio je.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjedna kolona učitelja i nastavnika koja je krenula s Trga Republike Hrvatske stigla je na Trg svetog Marka. Na prosvjedu su bili prosvjetari iz raznih dijelova Hrvatske, zaposlenici u školama, sindikalni djelatnici.... Zahtijevaju da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za 6 posto.

"Reforma s podcijenjenim učiteljima – ne bu išlo", "Može li reforma bez nas", "Najobrazovaniji, a ne najgluplji", "Od zemlje znanja do zemlje beznađa", "Zapostavljeno obrazovanje, nepokrenuta država", "Zadovoljan učenik = napredna i moderna škola", samo su neki od transparenata koje nose prosvjetari. 

"Ne tjerajte nas već učinite da Hrvatsku učinimo boljom zemljom. Bez nas nema reforme, nema napretka. Ako mislite da je obrazovanje skupo čekajte da vidite koliko će koštati vaša glupost", poručeno je na prosvjedu.

"Važnija je poruka koju vašim dolaskom šaljemo Vladi i premijeru. Neka razgrnu ove zastave, neka vide koliko nas ima. Neka vidi nas koji smo odlučni i spremni pritisnuti do kraja. Bilo bi nas više, ali Vlada ne voli da im se fućka pod prozorima. Ovdje nas je 1500 i više, a poruka koju prenosimo jest da predstavljamo sve škole i da ćemo potaknuti naše kolege da se borimo za veće plaće", kazao predsjednik NSZSSH Branimir Mihalinec.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Prosvjednici su skandirali "Hoćemo štrajk".

"Više ne pristajemo na objašnjenje da nema novca. Neka zapamti premijer, i mi smo glasači. Mi smo vertikala ovog društva, mi smo nositelji promjena i budućnosti. Naše zahtjeve argumentirano smo prenijeli ministrici Divjak", kazao je.

Prosvjednici su u jednom trenutku skandirali i premijeru Plenkoviću na Markovu trgu: "Javi se, javi se!" 

Premijer je ranije rekao da će u Banskim dvorima primiti predstavnike sindikata obrazovanja koji danas organiziraju prosvjed te s njima razgovarati o njihovim zahtjevima i procjeni situacije s plaćama u sektoru obrazovanja.

"Danas očekujemo predstavnike sindikata obrazovanja. Primit ću ih u 12.30 sati pa ćemo s njima razgovarati o njihovim zahtjevima i procjeni situacije s plaćama u sektoru obrazovanja", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Predsjednik NSZSSH Branimir Mihalinec kazao je Hini da povećanje plaća traže za oko 68 tisuća zaposlenika u prosvjeti, istaknuvši da oba sindikata zajedno imaju oko 40 tisuća članova.

"Imam 35 godina staža i plaću 6800 kuna. To nije dovoljno, ako imate studenticu u kući, za hranu, režije... Spremni smo i na štrajk", kazala nam je jedna učiteljica. "Prošla sam već jedan štrajk na početku školske godine, neki su roditelji bili ogorčeni, neki su nas podržavali", kazala je za N1 jedna prosvjednica.

Video: Dubrovnik: Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu "5 do 12" ispred Opće bolnice

Komentara 74

CH
Challenger
11:46 05.09.2019.

Lako bi bilo dati svima veće plače! Samo neka smanje gradske administracije u cijeloj državi barem za dvije trećine i bit će kuna za sve! London ima 9 milijuna stanovnika a 900 ih radi u gradskoj administraciju a Zagreb ima 800.000 stanovnika a u administraciji ih radi 3000! Neka uhljebi idu u Irsku a ne profesori, medicinske sestre i ostali mladi!

PR
predator57
12:00 05.09.2019.

Moja žena radi 25 godina, ing. i ima 7500.

DI
dirižabl
11:52 05.09.2019.

Imas preko sto dana godisnjeg i efektivno dnevno ne radis vise od pet sati, imas i previse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije