Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaustavljen promet

Tisuće židova prosvjeduje protiv obaveznog vojnog roka, ima uhićenih

Foto: Reuters
1/3
23.10.2017.
u 17:49

Prosvjednici su se sukobili s policijom, koja ih je pokušala rastjerati, ali i s prolaznicima koji su bili ljutiti zbog prekida prometa. Uhićeno je najmanje desetak prosvjednika, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Tisuće ultraortodoksnih židova danas su ponovo prosvjedovale u Jeruzalemu protiv obaveznog služenja vojnog roka, sukobivši se s policijom i prouzročivši prekid prometa u dijelu grada, izvijestio je novinar AFP-a.

Prosvjednici su zapriječili jedan od glavnih prilaza i izlaza iz Jeruzalema u smjeru Tel Aviva te glavnu prometnicu u gradu kojom vozi tramvaj. 

Prosvjednici su se sukobili s policijom, koja ih je pokušala rastjerati, ali i s prolaznicima koji su bili ljutiti zbog prekida prometa. Uhićeno je najmanje desetak prosvjednika, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Policija opisuje prosvjednike kao pripadnike radikalne vjerske struje koji već tjednima negoduju zbog obaveznog služenja vojnog roka koje je na snazi u Izraelu.

Još u četvrtak tisuće njih su izašle na ulice Jeruzalema i drugih gradova, prouzročivši iste probleme. Policija je tada uhitila 120 prosvjednika.

Ultraortodoksni židovi strogo obdržavaju propise judaizma na svim područjima svakodnevnog i duhovnog života. Novačenje smatraju izvorom iskušenja za mlade koji napuštaju svijet molitve i proučavanja vjere, kojemu se većina njih isključivo posvećuje.

Vojni rok je u Izraelu obvezan za sve iznad 18 godina, a traje dvije godine za žene te dvije godine i osam mjeseci za muškarce

1/4

Komentara 8

Avatar superhik74
superhik74
18:41 23.10.2017.

Sada su cionisti Kazari koji su se doselili iz Europe i kolonizirali Palestinu poceli maltretirati i prave ortodoksne zidove. Zanima me hoce li i njih optuziti za antisemitisam.

MX
Mister X
18:24 23.10.2017.

Da su Izraelci jedini i prvi priznali Kurdsku državu ne spominje se još nigdje iako je o njima riječ sada ! Da baš nisu oduševljeni da ratuju okolo po susjedstvu i da tamane one preživjele .... Već dugo predugo nisuisu išli rušiti Gazu i mlatiti Palestince ? Čudo ! već je sve odavno financirano od UNO & EU pa je red da to poruše ponovo- Tako da se može opet tamo ponovo muški financirati a oni opet uništiti.. Super to funkcionira godinama i bez brige nema kontrole nema USKOKA ... Pa si mnogi misle svoj dio !!!

Avatar marengoo
marengoo
22:22 23.10.2017.

Zidovske vehabije i talibani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije