Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mlada koalicija ‘svi protiv Mile Đukanovića’ već u prvoj krizi

Prosrpsku vladu u Crnoj Gori Srbija prozvala “izdajničkom”

Foto: PIXSELL
1/2
07.04.2021.
u 15:37

Premijer Krivokapić zatražio ostavku ministra Leposavića jer relativizira Srebrenicu

“Crna Goro, gorska vilo, genocida nije bilo”, „Zbog Srebrenice s funkcije se Srbin skida, upamtite, nije bilo genocida”, “Kosovo je srce Srbije”, “Izdaja, izdaja, ustaše, ustaše”, “Milo, lopove”..., uzvikivalo je u ponedjeljak navečer više stotina crnogorskih građana nakon što je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obznanio da je pokrenuo postupak opoziva ministra pravosuđa, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

U već iznimno osjetljivoj atmosferi koja vlada u Crnoj Gori, bura je nastala nakon Leposavićeve izjave u crnogorskoj Skupštini da ne zna je li postojala genocidna namjera 1995. u Srebrenici i da je sud u Haagu izgubio svoj legitimitet. Dodao je da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio genocid kad se to „nedvosmisleno utvrdi“.

‘Rušenje vlade iznutra’

Odmah potom uslijedile su burne reakcije jednog dijela crnogorske javnosti, ali i javnosti iz regije koje su osudile ovakvu izjavu jednoga ministra. Reagirala je i Europska unija iz koje su poručili da „odbacuju i osuđuju svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici“. Prosrpske stranke u Crnoj Gori predvođene Demokratskim frontom (DF), koje su nakon prošlih parlamentarnih izbora s vlasti svrgnule Milu Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS), poručuju da neće podržati prijedlog o opozivu, ali i da će učiniti sve kako bi se kriza vlasti prevladala. Nije trebalo dugo čekati da šarolika crnogorska vladajuća koalicija uđe u svoju prvu krizu.

– Ovaj trenutak je specifičan jer ovu vladu ruše svi, i vlast i opozicija i okruženje i centar i nitko je ne doživljava kao svoju. Ja sam premijer svim građanima, najvažniji mi je interes svih građana. To su porođajne muke, jer još nismo preboljeli dječje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru, vjerujući u njegovu biografiju i stručnost i protežirajući rad, red, disciplinu i odgovornost. Tvrdim, na osnovi informacija koje imam, da je ovo pokušaj rušenja vlade iznutra. Na tome rade mnogobrojni predstavnici pojedinih vladajućih partija, kao i DPS zdušno sa svojim uvijek prisutnim satelitima. Još osjećam pipke hobotnice koje ne možemo odsjeći. Sada se u Crnoj Gori stvaraju dva bloka: ultrasrpski i ultrapatriotsko-komitski – rekao je premijer Krivokapić poručivši da ministar svoja privatna mišljenja ne smije iznositi kao stajalište vlade.

Te su riječi “prosrpskog” premijera Crna Gore naišle i na brojne osude u Beogradu. Ispred tamošnjeg veleposlanstva Crne Gore okupilo se nekoliko desetaka građana koji su prosvjedovali zbog Krivokapićeve odluke koju je dio medija u Srbiji nazvao “sramotnom”. Krivokapić pak odbacuje da je djelovao pod pritiskom Zapada.

– Ovo je iznimno osjetljivo pitanje i trenutak. Jedan krivi korak i sve pada u vodu i DPS bi se mogao vratiti na vlast. Krivokapiću je sada najteže jer je između dvije vatre. S jedne strane su stranke koje su ga izabrale, a s druge strane mora braniti nešto što je neobranjivo. Tu su i interesi Beograda – rekao nam je jučer jedan od viđenijih članova DF-a koji je želio ostati anoniman.

Oglasio se i potpredsjednik vlade Crne Gore, Albanac Dritan Abazović, čiji je glas presudan za parlamentarnu većinu u Crnoj Gori. On je rekao da Leposavić nije negirao genocid u Srebrenici te dodao da se ta tema zloupotrebljava.

– Leposaviću sam rekao da je u Skupštini trebao pitati zastupnike DPS-a da mu oni objasne što se dogodilo u Srebrenici, jer su čelnici te stranke bili povezani s tim događanjima. U Crnoj Gori i na Balkanu politički se trguje žrtvama genocida u Srebrenici. Ja u tome ne želim sudjelovati – rekao je Abazović.

Na mlin vječitom Mili

Prva velika kriza vlasti u Crnoj Gori ide naruku predsjedniku Crne Gore Đukanoviću čiji je DPS, kojemu je predsjednik, na prošlim izborima poslije 30 godina izgubio vlast. Naime, sukobi u koaliciji otvaraju mogućnost da dođe do prijevremenih izbora.

Leposavićeve riječi osudio je i Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, koji su zatražili ispriku, kao i reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije