Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrak Taritaš

'Prošlo je zlatno vrijeme velike izgradnje stanova. Građevinari se moraju okrenuti tržištu'

Anka Mrak Taritaš
Foto: Mladen Mandić
25.04.2014.
u 13:34

Jedna od mjera za spas domaće građevine trebala bi biti i sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti s bespovratnim novcem od 40 posto

– Prošlo je zlatno vrijeme velike izgradnje stanova i vila i građevinari se sada moraju okrenuti tržištu tj. drugim poslovima – sanaciji i održavanju postojećih zgrada i ostale infrastrukture, radovima na vodovodu i odvodnji, saniranju smeća. Posebno se to odnosi na projekte energetske učinkovitosti – naglasila je danas u Tuheljskim Toplicama na Konferenciji o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu “Buđenje graditeljstva" Anka Mrak Taritaš.

Nadovezala se kako nam se ulaskom u EU ne smije dogoditi primjer Slovenije gdje su velike austrijske tvrtke gotovo “pojele” domaće građevince. Jedna od mjera za spas domaće građevine trebala bi biti i sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti s bespovratnim novcem od 40 posto. No, dodala je ministrica, građevinska poduzeća baš i nisu jako zainteresirana za te projekte.

– Građevinari kažu kako im je bilo lakše izgraditi stanove i prodati ih uz garanciju od dvije godine, no sad garancija za obnovu zgrada traje sve do otplate kredita, dakle 12 – 14 godina. No, građevinari, ako žele opstati, moraju se prilagoditi tržištu – rekla je ministrica te dodala da će veliku korist od obnove imati I vlasnici poduzeća i obiteljskih zgrada, posebice za one izgrađene 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća jer će se već otplatom samog kredita uštedjeti na grijanju, a manje će se zagađivati i zrak.

>> Vlada uči na slovenskim pogreškama i radi zakon o procjeni nekretnina

Komentara 7

KA
kafka
14:45 25.04.2014.

"'Prošlo je zlatno vrijeme velike izgradnje stanova. Građevinari se moraju okrenuti tržištu'" . . . . . . . ? ? ? . . . . Kakva je ovo glupa izjava.!? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ? Što? Do sada nisu bili na tržištu? ? ? Pa itekako su bili. Tržište je iz manipulatorskih i napuhanih razloga poludjelo, stanovi su išli k'o gljive poslije kiše, a pohlepa građevinara rasla. . . . . . . . To tzv. 'zlatno vrijeme velike izgradnje stanova' daleko je bilo od održivog i izazvalo je ogroman poremećaj u društvu.

DU
Deleted user
14:06 25.04.2014.

Prošlo je zlatno vrijeme velike izgradnje stanova i vila i građevinari se sada moraju okrenuti tržištu - rekla je Mrak Taritaš i ostala živa. . . . . Pa... zar u tom zlatnom vremenu kad su se gradili stanovi ii i vile . . . Zar se i to nije gradilo za tržište????? Za koga su se u zlatno doba građevinarenja gradili stanovi i vile? Za vilenjake??? . . . A sad je, eto, došlo mračno doba kad se mora gradit za tržište...

HA
hajduk1966
15:52 25.04.2014.

Svugdje u EU naknada za energetski ucinkovitije stanove,bilo za zbuku,stolariju ili solarne kolektore je 55% u roku od 10 godina vi ste vec ukrali 15%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije