Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKRETNINE Rovinjsko tržište stagnira

Prošlo je vrijeme jeftinih stanova

09.01.2009.
u 15:49

Posljedice zlatnih mešetarskih vremena iz devedesetih vide se i danas u Rovinju po brojnim agencijama za promet nekretninama. Međutim, malo ih je ovih dana otvoreno jer je i njihove vlasnike pogodila globalna ekonomska kriza i kupaca nema ni za lijek. Većina je skeptična i tvrdi da je ponuda mnogo veća od potražnje. Tako Marinko Rakita, vlasnik agencije Istra imobilien na Trgu na lokvi čak razmišlja i o privremenom zatvaranju svoje “butige”.

Neizbježan pad cijena
- Nisam vidovit i ne mogu predvidjeti što će biti ove godine. Cijene nekretnina su dostigle “plafon” i neizbježno će početi padati, kaže Rakita. Međutim, prema mišljenju vlasnika agencije Istarski maraton, stagnacija u prodaji stanova i apartmana u gradu postoji posljednjih nekoliko godina. Sada im je prosječna cijena 2100 do 2500 eura za četvorni metar. To ne važi za stanove u prvom redu do mora, koji se prodaju i za 6000 eura po četvornom metru, što je, prema njegovum mišljenju, i logično.

Oprezni stranci
Tako Grad Rovinj godinama uzalud prodaje renesansnu palaču Costatini na istoimenim stubama u povijesnoj jezgri i to po 3000 eura za četvorni metar. Međutim, ni bogati stranci ne smiju se upustiti u taj biznis zbog prevelikih ulaganja u derutni objekt. Stagnaciji na tržištu nekretnina u Rovinju pridonosi i nedostatak atraktivnih građevinskih lokacija, ali i mukotrpan put do građevinske dozvole.

Iznimka je Adrisova tvrtka za upravljanje nekretninama koja je na svome zemljištu u predjelu Valbruna ovih dana sagradila kompleks luksuznih zgrada sa 104 stana i rasprodala ih po prosječnoj cijeni od 2000 eura. Ipak vlasnici rovinjskih agencija vjeruju da će predstojeća liberalizacija tržišta nekretnina za državljane EU i izmjene i dopune Zakona o vlasništvu i drugim pravnim stvarima, kojim se izjednačuju domaći i inozemni kupci, pridonijeti pojednostavljenju postupka i oživjeti tržište.

Cijene će, kažu, morati padati, a tim poslom će se moći baviti samo ovlašteni agenti, s položenim stručnim ispitom, uz plaćanje osiguranja za moguće štete i potpisivanje ugovora s odvjetnikom za provjeru statusa nekretnina.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije