Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINULO 12 VATROGASACA

Prošlo je 13 godina od kornatske tragedije, obitelj i prijatelji odali počast stradalima

Obilježena 13. obljetnica od vatrogasne tragedije na Kornatima
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/15
01.09.2020.
u 14:21

Na današnji dan prije 13 godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina

U spomen-parku na otoku Kornatu danas je obilježena 13. godišnjica stradanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. 

U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odriješenjem koju je predvodio don Franjo Glasnović. Molitvi su prisustvovale obitelji i prijatelji stradalih, kolege vatrogasci iz cijele Hrvatske te lokalni i državni dužnosnici koji su paljenjem svijeća odali počast stradalim vatrogascima - izvjestili su iz šibensko kninske županije. 

- Zajednički vijenac u ime Predsjednika RH, Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade RH položili su njihovi izaslanici: glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev i savjetnik Predsjednika Dragan Lozančić.

U ime Šibensko-kninske županije stradalim vatrogascima počast je odao župan Goran Pauk, te izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstvo Ministarstva obrane, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, te izaslanik Policijske uprave šibensko-kninske, koji su zapalili svijeće.

Obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su potom poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića. 

Na današnji dan prije 13 godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina.

U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u RepubliciHrvatskoj, 30. kolovoza 2007. godine život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. 

Jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.  Ni danas nitko nije odgovarao za smrt vatrogasaca na Kornatu, te još uvijek nije poznat ni uzrok požara. Obitelji stradalih smatraju da se prava istina o kornatskoj tragediji i dalje skriva. Dosad je dva puta suđeno bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici koji je oslobođen. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije