Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Prošlo je 13 godina od Kornatske tragedije: Položeni vijenci ispred spomen-ploče

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.08.2020.
u 11:54

Službeno je utvrđeno da je uzrok tragedije tzv. eruptivni požar. Međutim dio javnosti i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, smatrajući da im nisu do kraja otkrivene informacije o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Navršava se 13 godina od Kornatske tragedije, najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, koja je 30. kolovoza 2007. odnijela 12 mladih života, a u jutros su ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku položeni vijenci.

Tog tragičnog 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo umrli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

Službeno je utvrđeno da je uzrok tragedije tzv. eruptivni požar. Međutim dio javnosti i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, smatrajući da im nisu do kraja otkrivene informacije o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. No Vrhovni je sud srušio tu presudu, a novim suđenjem je Slavica krajem travnja prošle godine po drugi put oslobođen optužbi.

Na tu presudu žalilo se šibensko Županijsko državno odvjetništvo koje predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijenu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku. Komemoracija za 12 stradalih vatrogasaca na Kornatima trebala se održati danas, no odgođena je zbog jakog juga, i to za utorak, 1. rujna. 

Jutros su vatrogasci i obitelji stradalih vatrogasaca položili vijence kod spomen ploče ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku.

U ovoj prigodi ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih vatrogasaca naglasivši kako je ovo najveća tragedija koja je pogodila Hrvatsku od njezina osamostaljenja.

“I nakon 13 godina moramo čuvati uspomenu na najveću tragediju koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo tijekom koje su smrtno stradali mladi životi. Zadaća je svih nas da iz ove tragedije izvučemo pouku kako se ovakvi ili slični događaji ne bi ponovili”, poručio je ministar Banožić.

Komentara 5

AB
abokatstir
19:48 30.08.2020.

Na žalost više nepovoljnih okolnosti se poklopilo u toj nesreći. Bolesno je sada tražiti krivce i činiti nove nepravde, jer to sigurno ne bi željeli ni poginuli vatrogasci

NO
nordic
12:18 30.08.2020.

🕯 niste zaboravljeni. 🙏

TI
Tigarrr
21:37 01.09.2020.

Strašno je kako neprijatelji Hrvatske, među njima i neki novinari iskorištavaju kornatsku tragediju i bol obitelji stradalih stalno ih huškajući protiv Domovine! Nema nikakve misterije ni zavjere u njihovom stradavanju. Na žalost stradali su u tom klancu punom presušene makije koji je pod pritiskom jakog južnog vjetra ubrzao požar kao u dimnjaku,vjetrom ojačavajući snagu plamena. I nitko nije kriv, osim nenamjerne krivice jadnog njihovog zapovjednika koji to nije predvidio te je izgorio zajedno s njima. Zašto stalno optuživati Domovinu i njezine strukture kad su u njima časni ljudi koji i sami su sve učinili da se pronađe uzrok?! Pa i državi bi bilo najjednostavnije kad bi se utvrdio kerozin iz helikoptera (svaki pilot zna da je to nemoguće) - bio bi proglašen krivcem neki mehaničar i to bi bilo to. Da je bio ostatak neke bombe (te bombe se bacaju u međunarodne vode baš da nebi netko stradao i tako bio optužen pilot) - opet bi bilo puno jednostavnije za državu optužiti NATO i tražiti zadovoljštinu. Nema razloga da se ikoga skriva jer svačija krivica bi bila puno komotnija za državu od ovakvog neracionalnog (je li) optuživanja. Na ovaj način se posredno optužuje i jedini preživjeli vatrogasac, kao on sve zna, ali ne želi reći jer su ga potkupili,uplašili... Pa tko bi to uspio kod takvog heroja? A zašto se gasilo? Pa zato jer je to nacionalni park i mora se gasiti. A kanadera nije bilo jer je bio prejak vjetar,a i bili su na drugim požarištima u i izvan Domovine. Mislim da se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije