Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA DANAŠNJI DAN

Prošle su 24 godine od zločina u Trusini i Ahmićima

Trusina
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
16.04.2017.
u 16:43

Godine 1993. pripadnici Armije BiH pobili su 18 hrvatskih civila i četiri vojnika u selu kod Konjica, dok je u napadu HVO-a na Ahmiće ubijeno 116 Bošnjaka, među kojima 32 žene i 11 malodobnika

U hercegovačkom selu Trusina kod Konjica u nedjelju je obilježena 24. obljetnica zločina nad Hrvatima tog kraja kojega su 1993. počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH, a istodobno je u Ahmićima u središnjoj Bosni odana počast bošnjačkim žrtvama koje su u napadu na to selo istog dana i iste godine pobili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Kod spomen obilježja i križa  podignutog na mjesnom groblju u Trusini u nedjelju su se okupili članovi obitelji i prijatelji osamnaest hrvatskih civila i četiri pipadnika HVO koji su ubijeni 16. travnja 1993.

U napadu postrojbi Armije BiH kojima je zapovijedao Zulfikar Ališpago selo je zauzeto u ranim jutarnjim satima a nakon toga je uslijedio masakr nad civilima dok su zarobljeni pripadnici HVO strijeljani.

Najstarija žrtva bila je Kata Drljo koja je u vrijeme kada je ubijena imala 75 godina dok je najmlađa žrtva Ivan Drljo u vrijeme kada je ubijen imao 21 godinu.

Ovogodišnju komemporaciju organizirala je Udruga poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu iz Konjica. 

"Poruka sadašnjim generacijama je da se (zločin) ne zaboravi a sljedećim generacijama da se zlo ne ponovi", kazala je predsjednica udruge Dragica Tomić.

Sud BiH je zbog masakra u Trusini do sada pravomoćno osudio bivše pripadnike Armije BiH Edina Džeku i to na 13 godina zatvora dok je Rasema Handanović temeljem sporazuma o priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora.

Na 15 godina zatvora osuđeni su Nihad Bojadžić te Nedžad Hodžić i Mensur Memić koji su dobili po 12 godina zatvora.

Zulfikaru Ališpagi još uvijek se sudi. 

U Ahmićima se se istodobno okupili članovi obitelji Bošnjaka ubijenih u napadu HVO-a na to selo prije 24 godine.

Prema sudski potvrđenim informacijama tada je ubijeno 116 osoba među kojima su bile 32 žene i 11 malodobnika.

Za tijelima 29  žrtava još uvijek se traga a predstavnici bošnjačkih udruga pozvali su svjedoke tog zločina da pomognu u pronalaženju posmrtnih ostataka kako bi bili dostojno pokopani.

"Ahmići su opomena svim ljudima na svijetu na ono šta može zlo i zločinac učiniti nevinim ljudima. Ovo treba biti opomena Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim stanovnicima BiH da se na svakom mjestu i u svako vrijeme suprotstavljamo zlu i zločincima", kazao je u Ahmićima poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 godina i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

>> Trojici pripadnika Armije BiH potvrđene presude za ratne zločine nad Hrvatima u Trusini

>> Biskup Košić: Kordić je moj prijatelj i moralna je veličina

Komentara 10

DE
debelisef
19:15 16.04.2017.

A Luzani, Buhine kuce, Krizancevo selo... ? Ja prek 20 godina moram slusati samo o Ahmicima

HO
homofob
19:15 16.04.2017.

Kako visoko se sudi, po zapovjednoj odgovornosti, za zlocin u Trusini? Kako to da tu nema krivnje za zlocine zlocinackog poduhvata?

DU
Deleted user
01:46 17.04.2017.

Proslo je 24 godine , za zlocine u Borovom naselju, Vukovaru, Skabrinji, Voci....... I u Srebrenici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije