Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U organizaciji SNV-a i SABH-a

Proslavu Dana ustanka u Srbu državni vrh bojkotira

Milorad Pupovac
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
29.07.2017.
u 12:15

Dva dana prije proslave u Srbu u Boričevcu je otkriven spomenik žrtvama ustanika na kojem delegacija SABH-a, tvrde, nije bila dobrodošla

Državni vrh danas neće sudjelovati na proslavi Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu iako su organizatori pozvali i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

 

To je posebno zanimljivo kad se uzme u obzir činjenica da su SDSS i Milorad Pupovac važan koalicijski partner HDZ-u, ali i kad se sjetimo da je baš bivša HDZ-ova Vlada financirala gradnju spomenika ustanku u Srbu, a i Sabor je tada bio pokrovitelj otkrivanja spomenutog spomenika.

“Svi su se ispričali”

Proslava kojom organizatori obilježavaju početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj godinama izaziva pozornost javnosti, posebice zbog prosvjeda u organizaciji A–HSP-a koji je i ove godine već prijavljen lokalnoj policiji. Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća, koje je suorganizator današnje proslave, očekuje da će policija i ove godine, kao i prijašnjih, osiguravati proslavu koja, kaže, prelazi regionalne okvire.

Podsjetimo, lani je A-HSP, stranka Dražena Keleminca, podigla šator pokraj tamošnjeg spomenika uz najavu da će tamo održavati “predavanja o Domovinskom ratu”, no šator je ipak uklonjen, a Keleminec je dobio zabranu pristupa Srbu na šest mjeseci (da bi na koncu ipak došao na proslavu).

Keleminec je već pisao premijeru sa zahtjevom da “zabrani tu sramotnu četničku proslavu radi pijeteta svih žrtava navedenih zločina” ustvrdivši kako se tamo slavi četnički pokolj nad hrvatskim narodom. Ono što organizatorima nije drago jest da se državni vrh ponovno nije odazvao njihovu pozivu.

– Svi su se ispričali, nitko ne šalje ni izaslanika, za razliku od jučer kada su svi išli na otvaranje spomenika u Boričevcu – primijetila je Lalić iz SNV-a. U Boričevcu je u četvrtak otkriven spomenik u spomen na 24 civilne žrtve iz obitelji Ivezić, koje su ubili ustanici iz Srba bacivši ih 27. srpnja 1941. u jamu u šumi na Dabinu vrhu.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, drugog suorganizatora proslave u Srbu, kaže da nedolazak državnog vrha u Srb govori sam za sebe te da nema potrebe tu nešto komentirati. S druge strane, dodaje, delegacija SABH-a išla je u najboljoj mjeri u Boričevac i doživjela neugodnosti.

Ugrožena delegacija

– Jako loše iskustvo, ljudi koji su bili tamo okružili su našu delegaciju i htjeli su je fizički zlostavljati. Policija je bila tamo, ali nije ništa poduzela tako da je naša delegacija iskoristila mirni trenutak da položi vijence i otišla jer je jasno da nismo bili poželjni tamo – kaže nam Habulin koji je najavio da u ponedjeljak planira poslati pismo Ministarstvu branitelja koje je bilo organizator otvaranja spomenika u Boričevcu.

– Oni su bili organizatori i trebali su se brinuti o redu. Došli smo se u najboljoj namjeri pokloniti žrtvama i, ako ne bude reakcije Ministarstva na ovo što nam se dogodilo, tamo više nećemo slati našu delegaciju – zaključuje Franjo Habulin.

Program: Govori i Stipe Mesić

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne dolaze u Srb niti šalju izaslanike. Nitko iz državnog vrha nije bio ni lani, no tada smo imali tehničku Vladu. Vlada Zorana Milanovića slala je izaslanike, a dolazio je i Ivo Josipović kao tadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ove godine na proslavi Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu govorit će uime organizatora Milorad Pupovac kao predsjednik SNV-a te Franjo Habulin iz SABH-a, bivši predsjednik Stjepan Mesić i Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. Organizatori su zadovoljni jer, naglašavaju, konačno imaju i žensku govornicu u službenom programu koji započinje u 11 sati.

Komentara 153

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
12:21 29.07.2017.

Isto kao što se vi iz Večernjeg jučer bojkotirali postavljanje spomen obilježja pobijenim Hrvatima u Borićevcu. To za vas, očito, nije bila vijest. Nema tog četničkog ili antifašističkog skupa s kojeg ne izvještavate, ali kad su u pitanju ubijeni Hrvati, onda to za vas nije ni spomena vrijedno. I kako je uopće usporedivo otkrivanje spomenika u Borićevcu i četnički dernek u Srbu? Prvo je isticanje žala i pijeteta prema nevinim žrtvama, a drugo je veličanje pokolja nad tim istim žrtvama.

CR
crodux
12:23 29.07.2017.

šta je Mesić sad iz partizana prešao u četnike?

WC
wolf_cro
12:35 29.07.2017.

Ovi se čude što nisu bili dobrodošli. Otprilike kao kad bi Šešelj i njegovi došli na Ovčaru polagati vijence.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije