Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIMOHOD

Proslava neovisnosti Poljske, velike policijske snage zbog krajnje desnice

Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
11.11.2018.
u 20:28

Tusk je položio vijenac na spomenik maršalu Jozefu Pilsudskom, ocu poljske neovisnosti 1918.

Crveno bijele poljske zastave preplavile su u nedjelju ulice Varšave tijekom proslava stote obljetnice neovisnosti Poljske, koja se slavi uz jaku policijsku nazočnost zbog sudjelovanja krajnje desnice.

Mimohodu je nazočilo oko 200.000 osoba, prema procjenama ministarstva unutrašnjih poslova, a na čelu povorke su bili predsjednik Andrzej Duda, premijer Mateusz Morawiecki i čelnik konzervativne stranke na vlasti Jaroslaw Kaczynski.

Masa okupljenih je pratila mimohod obavijena gustim crveno-bijelim oblakom dima petardi koje su bacale skupine krajnje desnice.

Poljska
1/8

Većina sudionika je rekla da su došli na mimohod kako bi izrazili domoljublje i istaknuli važnost neovisnosti, koju je Poljska stekla 11. studenoga 1918. nakon 123 godina pod okupacijom Rusije, Prusije i Austrije. Oni su odbacili bilo kakvu povezanost s krajnjom desnicom.

"Ponosan sam što sam Poljak i želim sudjelovati u mimohodu. Poljaci se uvijek svađaju, ali danas moramo biti zajedno. Dobro je da je predsjednik organizirao mimohod za sve", rekao je Mariusz (35), koji je na mimohod došao iz Velike Britanije gdje radi.  

Prošlogodišnji skup 11. studenoga 2017. je bio prigoda za ekstremističke skupine da istaknu nacionalističke, rasističke i antisemitske slogane, što je negativno odjeknuo izvan zemlje.

Prije početka mimohoda, predsjednik Andrzej Duda je zaželio da to bude "zajednički mimohod, za sve, tijekom kojeg će se svi dobro osjećati, mimohod za Poljsku".

Tijekom jutra je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao na nacionalni dogovor. Tuska, bivšeg poljskog premijera, smatraju mogućim kandidatom za poljske predsjedničke izbore 2020. i političkim protivnikom konzervativaca na vlasti.

Na stogodišnjicu neovisnosti Poljska izgleda vrlo polarizirano i duboko podijeljeno. U žestokoj polemici sukobljavaju se konzervativci na vlasti i centristička oporba, posebice u vezi spornih pravosudnih reformi.

Tusk je položio vijenac na spomenik maršalu Jozefu Pilsudskom, ocu poljske neovisnosti 1918. 

Putem Twittera je američki predsjednik Donald Trump Poljskoj uputio čestitku.

Komentara 21

HR
Hrvatska
20:31 11.11.2018.

Bravo Poljska braco!

DU
Deleted user
20:53 11.11.2018.

Bravo Poljska.

DI
Dingo
21:36 11.11.2018.

Koje laži, vojska i policija sa narodom ruku pod ruku sa jasno istaknutim Poljskim zastavama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije