Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Prosječna bruto plaća u Češkoj 1332 eura, u Poljskoj 1212, u Hrvatskoj 1187 eura

Euro novac
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
09.01.2020.
u 20:21

Nova radna mjesta uglavnom su stvorena u slabije plaćenim djelatnostima pa ne mogu povući ostale

Nakon Češke koja nas je ranije gurnula na treće mjesto, i Poljska je tijekom pošle godine uspjela potisnuti Hrvatsku na četvrto mjesto kad je riječ o iznosu prosječne bruto plaće. Česi su u listopadu isplatili 1333 eura prosječne bruto plaće, Poljaci 1212 eura, dok je prosječna bruto plaća u Hrvatskoj bila 1187 eura. Slovenija i dalje vodi s 1742 eura prosječne plaće, no Česi je sustižu, a Hrvatskoj pušu za vratom Slovačka (1132 eura) i Rumunjska (1071 euro) koje bi nas, s obzirom na brzinu rasta plaća, mogle preteći do kraja ove godine. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj bila je 6496 kuna te je u godini dana porasla 215 kuna, odnosno 3,4 posto. Rast plaća u Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj lani je bio dvoznamenkast.     

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Za istragu o Todoriću potrošili tri milijuna kun

- Grabar-Kitarović ostaje u Hrvatskoj, no šanse za politički angažman su slabe

- Škoro: U politici sam da bih mijenjao stvari. Stvorit ću treću opciju

- Moj sin jurio je autom da pomogne jedinoj preživjeloj

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
09:31 10.01.2020.

Pa dio analize bi trebale biti i tvornice u stranom vlasništvu koje su "digle gnijezda", npr. u Češkoj i još više u Slovačkoj odnosno to su bili iznimni poticaji za lokalno zapošljavanje stanovništva i naravno da se to kasnije odrazilo i na primanja. Mi smo tu posve zakazali, ni jedna auto industrija nije kod nas izgradila tvornicu - izuzev solinske tvornice plast. dijelova i ezoteričnih automobila Rimac, posve smo izvan tih financ. tokova. Tako da nema sumnje - da privučemo velike strane investitore, mimo turizma i trgovina, koji bi ovdje poslovali - odmah bi se poznalo i na razini prosječnih plaća. No, mi ucjenjujemo na ovaj ili onaj način čak i investicije u turizam, gdje smo u fantastičnoj poziciji, sjetimo se odustajanja ruskog investitora na Mljetu, norveškog na istočnom predjelu o. Hvara ili pak američkog na Pašmanu. Jedino banke, maloprodajni trg. lanci, osig. kuće i shopping centri "prolazi" kod nas - a to su uslužne djelatnosti, ne proizvodnja, koja znano povlači za sobom i cijelo jato manjih proizvodnih subjekata i obrtnika te logistika ide naprijed. Zaključno, to gore su posljedice te velike "oseke" i gadljivosti stranih investitora na našu korupciju koja je sveprisutna, od stanica za teh. pregled i dimnjačara pa sve do sveučilišta i Vlade.

ZO
zoranos
08:16 10.01.2020.

Samo jedan primjer tko i što smo mi Hrvati. U srijedu sam poslao upit na 5 email adresa - na 5 firmi. Trebam ugradbeni ormar. Napravio sam skicu sa svim dimenzijama i okvirno pitao koliko bi to koštalo i koliko im treba da to naprave. Danas je petak i još mi nitko nije odgovorio, a radi se o ormaru 250x165 - ništa komplicirano! Dakle obratim se firmama i tražim njihov proizvod - ne javljaju se. Da li itko u ovoj državi želi raditi??? Svi kukaju, svi žele nešto - a kada im nudiš posao svi šute! Pa ja da imam firmu i da mi se netko javi da želi nešto od mene - odgovorio bi mu u roku od 2, 3 sata!!!

MA
mata73
22:36 09.01.2020.

Ko to piše članak? Prosječna plaća je za privatni sektor koji je 60% hrvatske iznosi 705 eura A državni sektor 1000 eura ko god veli da je drukcije nije istina. A plaće žena užas minimalac. To je nasa hrvatska bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije