Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pucao na svoje
Povratak na članak

Prosinačke žrtve: Zla sjena Hrvata nad rodoljubima ubijenima

Čim je zlosretnog 1. prosinca 1918. proglašena nova država, vidjelo se kakva će ona biti prema nesrpskim narodima, a osobito prema Hrvatima.

Komentari 24

ML
Mlinar71
21:04 05.11.2011.

ja mislim da ta Jugoslovenčina i četnika je nešto našoj teti Pusićki!

VL
TO
torrente
17:50 04.12.2010.

svi danas smo blate ndh , a ne govori se o brutalnostima srba nad hrvatima prije dr.sv.rata.ubijali su naše zastupnike u saboru.što se ni u africi nije događalo,dali su obalu talijanima itd.

VL
TO
torrente
17:51 04.12.2010.

oteli zemun,boku kotorsku

VL
DU
Deleted user
20:05 04.12.2010.

A unuka tog zlotvora, vele, je VESNA PUSIĆ, iz tzv. HNS-a! Ako netko zna nešto više o tome, naka napiše ovdje ... Jabuka, izgleda, ne pada daleko od stabla ...

VL
Avatar punkufer
punkufer
10:19 05.12.2010.

Dobar članak. Zaboravili ste samo još jednu stvar: Grga Anđelinović, krvnik Hrvata je brat djeda Vesne Pusić (Danka Anđelinovića). Njezina politika i ponašanje prema Hrvatskoj potpuno opravdavaju izreku da \"jabuka ne pada daleko od stabla\".

VL
Avatar punkufer
punkufer
10:25 05.12.2010.

Istina je da je jugoslavenska ideja potekla iz Hrvatske. Istina je i to da se raspad Austro-ugarske nekim hrvatskim političarima činio odličnom prilikom da tu ideju ostvare. Ali problem je nastao već na početku - Srbi su novu državu smatralili proširenom tj. Velikom Srbijom u kojoj će oni biti povlašteni narod i moći iskorištavati ostale dok su Hrvati, Slovenci i ostali mislili da će to biti zajednica ravnopravnih naroda (ta situacija se ponovila i u komunističkoj Jugoslaviji). Mudriji hrvatski političari su upozoravali guske da se ne zaletavaju u maglu ali nije pomoglo. Otrežnjenje Hrvata po pitanju odnosa \"braće Srba\" i srpskog kralja prema njima došlo je jako brzo - već u prosincu 1918. usred Zagreba žandari unitaristi i rojalisti pod zapovjedništvom rođaka Vesne Pusić ubijaju više prosvjednika protiv unije. Nova država još nije ni nastala, a već nam se zgadila. No to je bio tek početak - slijedi višegodišnji žandarski teror, Sibinjske žrtve, pucanje na Radića i ostale USRED PARLAMENTA (to je svjetski kuriozitet), diktatura kralja Aleksandra, Oktroirani ustav itd. Naravno da je moralo doći do reakcije - osnovan je Ustaški pokret, kralj Aleksandar je glavom platio za Radića, a kod Hrvata je masovno stvorena želja sa samostalnom i nezavisnom hrvatskom državom.

VL
OB
-obrisani-
22:42 05.12.2010.

Zoran Pusić bi sigurno žellio promijeniti ime Avenije Gojka Šuška i imenovati ju Avenijom Danka Anđelinovića ,svoga djeda inace suradnika četničkog vojvode Ilije Birčanina.

VL
OB
-obrisani-
23:05 05.12.2010.

Gospodine Dečak, hvala vam na ovom divnom tekstu. Nažalost vaš teks je gurnut na marginu u rubriku Povijest a zaslužuje biti na raubrici aktualno,jer to su prosinačke žrtve i zavrijedile. Sutra će teskt sigurno biti maknut jer on se baš ne sviđa novoj PravDi. Još jednom hvala vam na divnom i istinitom tekstu. Hrvatski ORIJUNAŠI= ČETNICI.

VL
OB
-obrisani-
16:46 11.12.2010.

Pustite vi Sanadera i dođite igrati erepublik,igra je dobra simulacija RL-a samo za razliku od svađa i prepirki ovdje smo svi dobra ekipai borimo se za istu stvar a to je bolja Hrvatska u igrici,Igrica je besplatna a možeš se i ti regat klikom na ovaj link http://www.erepublik.com/en/referrer/mastersoblo imamo problem jer smo pod napadom Srbije koja je napala nas i is nase saveznike u igrici Bosance.Stoga bih molio da se regate na igricu iz razloga sto Bosna samo što je nema na karti a mi imamo samo 7 tisuća igrača dok Srbi ,Mađari i Slovenci zajedno oko 25 tisuća ( oni su u savezu) osim borbe za svoju hrvatsku možeš pisat novine,biti predsjednik republike,biti ministar , ambasador,ekonomist, biznismen i još puno drugih stvari dođi i pomozi nam

VL
Avatar punkufer
punkufer
20:27 15.12.2010.

Budislav Grga Anđelinović, krvnik Hrvata je bio brat djeda Vesne Pusić O pokolju je rekao ovo:\"Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da trebam prvi da počnem, smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama,ma, koje mi predbacuju gospoda od Hrvata. ponosim\". Djed Vesne Pusić se zvao Danko Anđelinović. O njegovoj političkoj djelatnosti tijekom Drugog svjetskog rata se može dosta toga saznati iz dokumenata o NOB-u. U njima ga se spominje kao bliskoga suradnika četničkoga vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, kojega je osobno Draža Mihailović imenovao komandantom svih četničkih snaga u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Zapadnoj Bosni gdje je djelovao pod zaštitom talijanskih okupatora i imao je sjedište u Splitu. Njegove jedinice su izvršile su niz pokolja hrvatskoga stanovništva u Dalmatinskoj zagori i Hercegovini. Sin krvnika s Trga Bana Jelačića Berislav Anđelinović je bio Orjunaški batinaš i ubojica kojemu se pripisuju ubojstva pravnika Šnidaršića u Zagrebu 1922., herrcegovačkoga Hrvata Marka Zovka na zagrebačkim ulicama te dva hrvatska radnika u rudniku Trbovlje u Sloveniji 1924. Berislav je bio i ministar u četničkoj vladi u izbjeglištvu tijekom 1942. godine. Tri bliska rođaka Vesne Pusić su bili istaknuti jugoslavenski i prosrpski žandari, batinaši i ministri četničke vlade.

VL
Avatar miladraga
miladraga
12:33 21.12.2010.

Na žalost, i danas ima u Hrvatskoj onih koji prvi napadaju na svoj narod, a tuđima sve opraštaju. Zato smo i postali od žrtve ptvooptuženi u Haagu, i zato više nitko ne priča o ratnoj odšteti!

VL
FR
franjo
20:20 23.12.2010.

Nitko nije veci neprijatelj Hrvatske od samoga Hrvata. Svaki dan vidimo Hrvate lopove i pljackase nase Hrvatske. Da ,i onda je Hrvat pucao na Hrvata. U komunistickom rezimu su Hrvati najvise proganjali i likvidirali Hrvate. To se uvijek ponavlja i tako ce uvijek i biti. Hrvati nisu sposobni upravljati sa onim sto su stvorili. To je jedina zalosna istina.

VL
II
Iib
12:22 26.12.2010.

Hvarani sa istočnog dijela otoka,pa tako iz Sućurja podrijetlom su Bosanci koji su zbrisali pred Turcima(pa tako susrećemo prezimena Kordić,Barbarić,Kvesić...) i nastanili se na tm prostorima.Ako uzmemo u obzir da se radi o pokatoličenim Srbima nije ni čudo da je ovaj postupio kako je postupio.To im je u krvi,valjda.

VL
GM
gee_mario
20:13 01.12.2018.

Kome vjerovati . ovdje 15 ubijeni a historija kaze drugacije !! "Prema službenom izvješću u tom sukobu ubijeno je 13 (od toga 9 vojnika) a ranjeno 17 ljudi (od toga 10 vojnika).[3] Radi tog krvoprolića zavladalo je u Zagrebu ogorčenje o kojemu se nitko nije smio javno izraziti, kako ne bi bio uhićen. Novine su morale šutjeti, da ih ne stigne sudbina pravaškog dnevnika "Hrvatska", kojemu je šef policije dr. Grga Angjelinović 4. prosinca 1918. zabranio daljnje izlaženje. Ubijeni su: Slavko Šćukanec, Sentmartoni, Miroslav Svoboda, Viktor Kolombar, Miloš Mrše, Mato Gašparović, Mijo Staničer, Stjepan Jureša, Josip Lupinski, Ferdo Veršec, Nikola Ivša, Dragutin Kostelac, Andro Martinko i Antun Tašner-Juričić.[4] Nakon pokolja na gradskim se ulicama pojavila brojna vojska novog režima, čitavi odredi pješaštva i konjaništva.[2]"

VL
NI
nicro
16:07 25.07.2011.

Uoči odlaska u Narodnu skupštinu, 20. lipnja 1928.godine, Stjepan Radić je izjavio: Mogu me ubiti, ali moj duh neće!

VL
32
321961
21:44 28.02.2011.

ja ipak mislim da bi mi trebali ponovo napravit zajednicku drzavu ali bez srba oni nam netrebaju imamo ih dovoljno kod nas vidite sta nam sad rade a mi mislili da ih je samo sacica odakle samo izranjaju mi hrvatii bosanski muslimani balije crnogorci te nasi veliki prijatelji siptari i makedonci i albanci u toj drzavi mi bi imali vodecu ulogu a i veliko trziste ali molim bez srba oni su nam uvijk opasnost

VL
OV
over
22:36 08.01.2011.

tko uopce nije proglasio ratno stanje, tko je pustio razbojnike iz zatvora, itd?

VL
OV
over
22:34 08.01.2011.

da nije mozda vrdoljak ovaj tekst?

VL
OV
over
22:35 08.01.2011.

miladraga.. ne falsificiraj povijest... tko je prvi poslao hrvate u haag, tko je potpisao s njima sporazum itd??

VL
AG
Agramer198
18:38 15.01.2011.

Ovo je samo bila uvertira u puno ružnije stvari koje smo 70 godina trpili...

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.