Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nisam protiv EU-a"

Proruski kandidat novi predsjednik Moldavije

Igor Dodon
Foto: Reuters
1/6
14.11.2016.
u 11:00

Moldavija je zadnji put izravno birala predsjednika 1996., a nakon toga su do ovih izbora članovi parlamenta birali predsjednika države

Proruski kandidat Igor Dodon pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji, a njegov uspjeh pokazuje da zemlja između priklanjanju istoku i zapadu očito naginje istoku.

Nakon što je prebrojano 99,9 posto glasova, šef Socijalističke stranke Dodon ima 52,3 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo, dok je njegova proeuropska protukandidatkinja Maia Sandu dobila 47,7 posto. "Pobijedili smo, to svi znaju", rekao je Dodon na tiskovnoj konferenciji tijekom noći na ponedjeljak.

Potpuni rezultati izbora trebali bi biti objavljeni kasnije ovoga tjedna. Moldavija je zadnji put izravno birala predsjednika 1996., a nakon toga su do ovih izbora članovi parlamenta birali predsjednika države.

Smještena između Rumunjske i Ukrajine, Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi. Podaci Svjetske banke govore da 41 posto stanovništva živi s pet dolara dnevno. U očima brojnih stanovnika postupno otvaranje europskog tržišta moldavskim proizvodima nije kompenziralo gubitak velikog ruskog tržišta iako je izvoz prema EU-u porastao na dvije milijarde eura u zadnje dvije godine.

Pobjedom proruskog kandidata zemlja će vjerojatno prekinuti sedmogodišnji proces približavanja Europskoj uniji.  Dodon, nekadašnji ministar gospodarstva u vladi pod vodstvom komunista obećao je "ponovnu uspostavu strateškog partnerstva s Rusijom i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU-u".

"Nisam protiv EU-a", rekao je on ipak tijekom izborne kampanje, ocijenivši da je "u interesu Moldavije" provođenje reformi koje zahtijeva Bruxelles, pogotovo u području pravosuđa.

>> I Moldavija dobiva svog proruskog vođu

Komentara 3

RA
ranko75
16:51 14.11.2016.

Gospodo,pocinjite uciti ruski na vrijeme. Za pocetak pokusajte nauciti citati cirilicne table u Vukovaru, a da bi to mogli prvo ih tamo stavite i nemojte ih lupati. Vukovarcani koji ih umiju citati ce vam sigurno pomoci da osvojite pismo. U SFRJ je znanje oba pisma tek oznacavalo da je covjek pismen, pa je sadasnje stanje degradacija u odnosu na ono sto je bilo,kao uostalom i u mnogim drugim podrucjima.

ME
Meter
21:09 14.11.2016.

Poučavaju nas da je jedino normalno biti prozapadno (proamerički) orijentiran, vlastito mišljenje i stav nisu poželjni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije