Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč kriznom porezu i PDV-u, državna blagajna slabije se puni nego lani

Proračunski prihodi manji za 282 milijuna kuna nego u siječnju 2009.

kune
arhiva VL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
25.02.2010.
u 14:08

Istodobno su rashodi povećani za gotovo 800 milijuna kuna, a iz Ministarstva financija poručuju kako bi, da nije problema sa zdravstvom i mirovinama, državna blagajna bila u suficitu.

Proračunski prihodi, u odnosu na siječanj 2009., u prvom mjesecu ove godine manji su za 282 milijuna kuna, dok su rashodi povećani za 798 milijuna kuna, izvijestilo je Ministarstvo financija. Unatoč kriznom porezu i PDV-u od 23 posto, prihodi državnog proračuna u siječnju pali su za 3,6 posto pa se u proračun slilo ukupno 7,7 milijardi kuna s tim da je dio obveza iz siječnja u proračun uplaćen u prvim danima veljače.

Rashodi su iznosili 9,6 milijuna. Od potrebnih 2,9 milijardi kuna za isplatu mirovina, 1,4 milijardi namireno je iz državnog proračuna, dok je za zdravstvu u siječnju bilo potrebno 1,6 milijardi, a 168 milijuna kuna namireno je proračunskim novcem.

Da nemamo problem sa zdravstvom i mirovinama, kažu u Ministarstvu financija,  država bi bila u suficitu. Krizni porez u siječnju u državnu je blagajnu donio 204 milijuna kuna, trošarine na mobilnu telefoniju 30 milijuna, dok je od povećanja PDV-a država ubrala između 120 i 130 milijuna kuna. Iz Ministarstva financija poručuju kako su sve obveze plaćene na vrijeme te da su državne financije pod kontrolom.

Komentara 5

OB
-obrisani-
14:35 25.02.2010.

\"poručuju kako bi, da nije problema sa zdravstvom i mirovinama, državna blagajna bila u suficitu.\" A mi poručujemo da bi s našim životima isto tako bilo sve u redu, da pametni vladaju.

OB
-obrisani-
12:46 26.02.2010.

Hehehe, koja bedastoca, pa to je ko u djecjem vrticu :-). Zar oni nikada nisu culi onu izreku: eee, da vuk ima pi..u ne bi bio vuk nego vucica! I takvo sto pali i zari hrvatskom svakodnevnicom...jojj!

BU
bubimima
14:55 25.02.2010.

\"Da nemamo problem sa zdravstvom i mirovinama, kažu u Ministarstvu financija, država bi bila u suficitu.\" Koji cinizam! Bez riječi sam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije