Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava Velike Gospe

Bozanić: 'Obitelj je sveta ustanova, treba ju čuvati'

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
1/4
15.08.2019.
u 20:18

“Obitelj je ustanova koju treba čuvati” osnovna je misao koju je svaki nadbiskup prenio u svom stilu

“Isus Krist rodio se kao Židov i nije skrivao ljubav i odanost prema svome narodu. Marija i Josip prenijeli su mu tradiciju otaca. Kršćansko domoljublje je oblik zahtjevne ljubavi prema bližnjemu, što uključuje potpunu i svestranu odgovornost za opće dobro naroda i svakog državljanina, za baštinjeni dio zemlje, za učvršćivanje važnih narodnih institucija, za kulturnu baštinu i jezik. Kršćansko nas domoljublje potiče na izgradnju zajedništva, na međusobno razumijevanje i opraštanje. Kršćansko domoljublje ne dopušta da ostanemo ravnodušni prema siromašnima, zaboravljenima i odbačenima.”

Manje egoizma

Poručio je to danas zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s oltara Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, gdje je predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe. Dodao je kako nas “kršćansko domoljublje uči ispravno vrednovati vlastitu tradiciju i poštovati tuđu”.

– I danas, kao i u prošlosti, kršćani naše domovine obogatili su i obogaćuju naš život mudrošću koja se rađa iz vjere. I u najmračnijim časovima povijesti Hrvatske oni su u vjeri pronalazili izvor takve hrabrosti i takvog nastojanja kojim su postali nezaobilazni za kovanje očekivane slobode, pravednosti, solidarnosti i dostojanstva svakog muškarca i žene. Kršćanska je poruka bila sastavni dio tog života te oblikovala govor, misao i kulturu hrvatskoga društva. Stoga molimo zagovor Presvete Bogorodice Marije, danas, u vremenu kad slušamo polifonije suvremenih društvenih i političkih rasprava, da ne zaboravimo baštinjene poruke prosvijetljene Evanđeljem koje su nas sačuvale u prošlosti i koje nam i dalje mogu davati snagu za život u sadašnjosti i budućnosti – rekao je kardinal Bozanić, naglasivši kao važnu odliku hrvatskog kršćanstva: poštovanje obitelji.

Obitelj je, kako je rekao, “sveta ustanova koju treba, čuvati, njegovati i promicati”.

– Hvala Bogu što je u Hrvata obitelj visoko cijenjena ustanova, čak i ondje gdje se susreću poteškoće, lomovi i križevi. Potrebno je ponovno i ponovno otkrivati ljepotu obiteljskoga života – rekao je kardinal.

Euharistijsko slavlje u Sinju predvodio je splitsko-makarski mons. Marin Barišić, koji naglasio važnost dobra u ljudskome životu, jer “našu ljudskost određuje to što smo učinili drugima, a ne to što posjedujemo”.

– Naša kuća može biti velika i lijepa, možemo imati dobar posao i velika primanja, ali ako su nam u braku, obitelji, među rodbinom i u društvu odnosi poremećeni, to nije dom nego građevina bez duše. Društvo bez radosti. Zemlja bez neba – rekao je mons. Barišić i pozvao vjernike na geste dobrote, plemenitosti, pažnje i solidarnosti, jer nas one “oslobađaju individualizma i egoizma”. Njegovu propovijed slušao je i premijer Andrej Plenković, koji se osvrnuo na kandidaturu predsjednice Grabar-Kitarović te činjenice da ju je najavila u Hrvatskom tjedniku.

– Što se tiče odabira tjednika u kojem je to dano, mislim da je moglo biti i negdje drugdje, što se toga tiče, ali ona mora ići naprijed, spremati se za kampanju, voditi računa o programu i tome da dobije povjerenje hrvatskih birača – rekao je Plenković, dodavši da “nije upitno ima li predsjednica potporu HDZ-a”.

– Mi razgovaramo i želimo da stranka tu bude čvrsta – kazao je Plenković. O kazni zbog pozdrava “za dom spremni” kazao je da “policija mora postupati u vezi s prekršajem”.

“Trebalo je prije reagirati”

– Tu nema dileme. To je vrlo jasno. Vi znate tko je zadužen u pravnom sustavu za to, nije izvršna vlast. Što se nas tiče mi nemamo dilema. Osuda za sve zločine za vrijeme NDH i ustaškog režima – rekao je premijer Plenković.

Svoj je stav izrazio i predsjednički kandidat Miroslav Škoro, koji je blagdan Velike Gospe proslavio u Aljmašu.

– Sud je sud i sud treba slušati, ali mislim da smo u nekim stvarima pogriješili i zakasnili. Ta pjesma je bila nešto što se normalno izvodilo na HTV-u devedesetih i bezbroj puta dnevno i mislim da je onda trebalo reagirati – rekao je Škoro.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, pak, jučerašnje jutro provela na misi u Župi svetog Mihovila u Prološcu kod Imotskog, a večer u procesiji u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Komentara 12

DV
dvorskaluda
20:34 15.08.2019.

Sveta? Ustanova? Ma zaista? Možda biste željeli, možda bi trebala biti, ali nije ni najmanje. I vama je sveta samo onoliko koliko koštaju sakramenti, crkvene pristojbe i ostali nameti. Za koje mnogi nemaju ni novca

Avatar Burgija
Burgija
21:28 15.08.2019.

Obitelj nije ustanova niti tranzakcija.

RI
rimac444
20:58 15.08.2019.

Zdrava obitelj garancija je opstanka hrvatskog naroda. Nikakve financjske mjere neće spasiti obitelji, već će poticati samo problematične obitelji , kao što su romske da se množe. Jedino domoljublje i zdravo društvo , ljubav prema djeci može spasiti opstanak naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije