Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovno čudo

Propadaju obrti i poduzeća, a političke stranke u debelom plusu

Sabor
Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2013.
u 11:46

Glavninu njihovih prihoda čini javni novac iz državnog i lokalnih proračuna, a po zastupniku dobivaju točno određeni iznos.

I dok tvrtke i poduzetnici propadaju i poslovnu godinu završavaju u debelim minusima, političke stranke u Hrvatskoj posluju izuzetno!

Sve stranke vladajuće Kukuriku koalicije kao i one u oporbi, osim HSS-a, prošlu su godinu zaključile s lijepim plusevima. SDP je tako ostvario višak prihoda, odnosno nije potrošio, čak 5,3 milijuna kuna, HDZ je u plusu 7,6 milijuna kuna (kada se odbije preneseni gubitak iz prošle godine, onda je višak 3,98 milijuna), HNS 2,6 milijuna, HDSSB 1,9 milijuna kuna...

Političke stranke financiraju se i iz državnog i lokalnih proračuna, a po zastupniku/vijećniku dobivaju točno utvrđene svote. Ove godine po saborskom zastupniku mjesečno dobivaju oko 27 tisuća kuna, a iznos je 10 posto veći za žene zastupnice. Zanimljivo je da glavninu prihoda stranaka čini javni novac, dakle onaj iz proračuna, dok su od članarina i donacija barem dvije najveće stranke, SDP i HDZ, prikupile manje od 10 posto novca. Upravo zbog dobiti koju su stranke ostvarile postavlja se pitanje dobivaju li previše \"našeg\" novca iz proračuna. Dragan Zelić iz GONG-a smatra da ima prostora za razmišljanje o smanjenju tih naknada, odnosno manjem financiranju stranaka.

– Nisam za ukidanje financiranja stranaka iz proračuna, ali s obzirom na krizu i recesiju koju su najviše osjetili građani, zašto se dijela novca ne bi odrekle i stranke – rekao je Zelić. Ipak, treba pričekati, nastavio je, da državna revizija pregleda ta izvješća jer su ona možda uljepšana, pa kad se vidi stvarno financijsko stanje, onda treba i donijeti odluku o eventualnom smanjenju naknada. Zelić napominje da financiranje stranaka javnim novcem ima i dobru stranu; tada stranke nisu ovisne o novcu korporacija koje za donacije traže protuusluge. Kada se iščitaju financijski izvještaji, posebno je zanimljivo da je HNS dobio više donacija nego HDZ i SDP zajedno, odnosno 821,9 tisuća kuna.

HDZ, koji se pak hvali da ima 220.000 članova, od članarina je prikupio tek 6,33 posto prihoda, odnosno 2,33 milijuna kuna. Neusporedivo manji HNS na članarinama je zaradio 1,29 milijuna kuna.

>>SDP priznao da je lagao, Opačić: Neke informacije nisu bile točne

Komentara 19

SE
sestrićna
11:53 05.03.2013.

samo korupcija puni džepove na svim nivoima--

OB
-obrisani-
11:54 05.03.2013.

poslovno čudo - Hrvatski krizni model Propadaju obrti i poduzeća, a političke stranke u debelom plusu Glavninu njihovih prihoda čini javni novac iz državnog i lokalnih proračuna, a po zastupniku dobivaju točno određeni iznos. . Politiku treba momentalno promijeniti sveti sve stranke zabraniti i birati ljude koji ce UISTINU radit za narod biti mu sluge i maksimalno 4 godine na polozaju nakon toga natrag na svoje staro radno mjesto. Politicari nemaju mandat da donose bilo koje zakone niti da rade ISTA bez da narod to odobri. U svijetu treba nova politika a ta politika se zove Beppe Grillo !!!!!

DO
Domaracsinj
11:53 05.03.2013.

PravDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije