Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
G4 EA H1N1

Pronađen novi soj virusa u Kini: Znanstvenici strahuju od nove pandemije

Najviše zaposlenih umirovljenika dolazi iz redova znanstvenika i profesora jer oni rade po fakultetima i državnim institutima
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
30.06.2020.
u 08:42

Vjeruje se kako virus prouzročuje respiratorne bolesti

Znanstvenici su identificirali novi soj gripe kod svinja koji se može prenijeti i na čovjeka. Vjeruje se kako ima sve karakteristike koje bi mogle omogućiti lagano prenošenje s čovjeka na čovjeka, što bi pak moglo dovesti do još jedne pandemije.

Novootkriveni soj koji je identificiran u Kini ima sličnost sa svinjskom gripom iz 2009. godine, no postoje razlike koje izazivaju zabrinutost znanstvene zajednice. Profesor Kin-Chow Chang i njegovi kolege koji proučavaju navedeni virus smatraju kako je potrebno nadzirati stanje radnika u svinjogojstvu koji su najviše u opasnosti od zaraze.   

Virus je dobio ime G4 EA H1N1 i vjeruje se kako prouzročuje respiratorne bolesti, a razmnožava se u stanicama koje rastu u dišnom putu. 

– U ovom trenutku usredotočeni smo na koronavirus i to s razlogom, no ne smijemo ignorirati mogućnost potencijalno opasnih novih virusa – ustvrdio je prof. Chang sa sveučilišta Nottingham, piše BBC. 

Smatra kako ovaj virus nije problem u ovom trenutku, no ne bi ga se trebalo ignorirati.  

Ključne riječi

Komentara 8

FE
ferreyra
09:52 30.06.2020.

Kinezi mrš u Japan!

WE
weAreCro
09:51 30.06.2020.

Hahahaha kraljevi novinari

AA
aabbcc
11:28 30.06.2020.

Ovi strucnjaci brze napreduju od onih sto plase narod sa klimatskim promjenama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije