Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BREXIT

Promjene sporazuma koje London želi vezane su za backstop

Foto: Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
27.08.2019.
u 16:02

Glasnogovornica predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera je ranije u utorak kazala kako je EU spremna konstruktivno se angažirati oko bilo kojih konkretnih prijedloga Britanije koji su u skladu s postojećim sporazumom o izlasku. Britanski parlament taj je dogovor odbacio tri puta.

Promjene koje Velika Britanija želi u sporazumu o izlasku iz Europske unije vezani su za irsku granicu i takozvani backstop, a o izmjenama se mora razgovarati "bez odgađanja", rekla je u utorak glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona.

Glasnogovornica je upitana o napisima da je Johnson europskim čelnicima poručio da će prihvatiti sporazum koji je s Bruxellesom postigla njegova prethodnica Theresa May ako se odustane od kontroverznog backstopa, zaštitnog mehanizma čiji je cilj izbjegavanje povratka tvrde granice između Republike Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva koje će s ostatkom te države 31. listopada izaći iz EU-a.

"Bili smo jasni da su promjene koje tražimo vezane za backstop", odgovorila je glasnogovornica i dodala kako je Johnson prošli tjedan imao "dobre razgovore" s europskim čelnicima. 

"Jasno je da postoji dobra volja na obje strane i odlučnost da se stvari obave. Rješenja za backstop postoje i premijer smatra kako se o njima treba raspravljati bez odgađanja", rekla je. 

Glasnogovornica predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera je ranije u utorak kazala kako je EU spremna konstruktivno se angažirati oko bilo kojih konkretnih prijedloga Britanije koji su u skladu s postojećim sporazumom o izlasku. Britanski parlament taj je dogovor odbacio tri puta. 

Ključne riječi

Komentara 8

XA
xaron
19:49 27.08.2019.

Od kada je u parlamentu UK propao plan o Brexitu, razvila se snażna podzemna aktivnost u korist UK, a na štetu EU i posebno Irske. Koliko će ta aktivnost uroditi plodom ostaje da se vidi. U svakom slučaju moguća su brojna iznenadjenja.

NE
Nepokolebljiv
22:11 27.08.2019.

EU inzistiraju na necemu sto je May ( kao nasa Jaca dogovorila ispod plahre s Janezom) dogovorila s starim stipacem ritica ali to nije vrijedno lupanja po tipkovnici jer nije potvrdeno u Parlamentu!

BA
Barbasmora
08:52 28.08.2019.

Desni EU trump moli EU da mu ne dozvole napravit samoubistvo iz inata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije