Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako do stabilizacije

Promjene u SDP-u sad ili nikad - kako je Plenković uništio oporbu

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
25.11.2018.
u 10:01

Kako je premijer Andrej Plenković uništio oporbu, te postigao rejting HDZ-a koji je danas gotovo kao rejting SDP-a i Živog zida zajedno

Strmoglavi pad SDP-a nastavljen je i ovog mjeseca. Stranka uživa potporu svega 14,6 posto birača, a manji rejting imali su samo u siječnju 2004., no tada su tek izgubili vlast, što je za svaku stranku izuzetno bolno. SDP je sada u oporbi, a s obzirom na to da čak 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, očekivalo bi se da rastu pa njihov pad zorno govori da je u radu te stranke nešto jako loše. No njezin predsjednik Davor Bernardić i jučer je odlučio relativizirati rezultate ovog istraživanja.   

Pokušaji smjene idu dalje

- Jučer su obavljena dva istraživanja koje imaju suprotne rezultate i to je uvijek malo čudno, ali najbolje istraživanje bit će europski izbori koji će potvrditi ispravnost svih izbora - kazao je Bernardić.  Ipak, priznaje da je SDP-ov rejting u padu, a krivca za to nalazi u zastupnicima koji su "pretrčali u dresove onih koji podržavaju ustaški pozdrav ZDS" te u onima koji ga bezuspješno pokušavaju rušiti na stranačkim tijelima. 

Ma koliko Bernardić relativizirao, SDP-u prijeti scenarij u kojem bi ga po popularnosti prestigao Živi zid (razlika je svega 1,1 postotni bod), što su mnogi u SDP-u postavili kao psihološku granicu koja bi morala značiti definitivan Bernardićev odlazak. Ista priča mogla se čuti i jučer, a uz Bernardića, nezadovoljnici prstom upiru i u Zlatka Komadinu koji je upropastio zadnji pokušaj Bernardićeve smjene iako je osobno kao v.d. trebao preuzeti stranku. Sada, kažu, to više nije opcija. 

>> Pogledajte što su novinarima rekli Krešo Beljak i Davor Bernardić

- Komadina nije bitan, bitni su članovi Predsjedništva i Glavnog odbora koji ne dižu ruku. Do njih moramo doći, s ciljem da Bernardić ode i da se što prije provedu unutarstranački izbori. Nadam se da je sada svima jasno da nam je to jedina šansa - kazao nam je jedan od istaknutih stranačkih "pobunjenika" i dodao kako Komadinu u to ovoga puta ne treba uključivati. Dakle, pokušaji smjene predsjednika SDP-a će se nastaviti, a koliko će biti uspješni, vidjet ćemo.

Na lijevom centru se, pak, najbolje drži HSS Kreše Beljaka s 3,6 posto, slijedi ga Pametno, dok GLAS-a Anke Mrak Taritaš, iznenađujuće, nema nigdje. Od stranaka Amsterdamske koalicije iznad 1 posto samo je IDS, a puno bolje stoji njihova bivša članica, stranka Pametno, koju podupire 2,9 posto birača.  

Galerija : Zatražen opoziv Davora Bernardića

Davor Bernardić
1/8

Nije isključeno da će rejting svoje stranke Mrak Taritaš pokušati "bildati" na predsjedničkim izborima, što bi se moglo iščitati i iz najave da će u ponedjeljak na okruglom stolu s Ivom Josipovićem i Stjepanom Mesićem govoriti o ovlastima i ulozi predsjednika Republike. No čak i da uspije donekle dići popularnost GLAS-a i da Amsterdamska donese neku sinergiju, još uvijek se tu ne nazire snaga koja bi na izborima, ma kada oni bili, mogla ugroziti Plenkovićevu vladavinu. Valja vidjeti tek hoće li jači zamah na ljevici uspjeti ostvariti Dalija Orešković, koja osnivanje stranke najavljuje za sredinu prosinca.

HDZ je i ovoga puta na svojim službenim stranicama likovao zbog objavljenih rezultata, no više nego SDP-u rugaju se Mostu, čiji je rejting pao na 6 posto. "Narod očito kažnjava iritantnu grmojevštinu i njihova plitka podmetanja na račun Vlade i HDZ-a", napisali su HDZ-ovci u komentaru najnovijeg Crobarometra. 

Hrvati "troše" treće opcije 

A što se zapravo događa s Mostom? Njihov je pad vjerojatno dijelom posljedica u više navrata potvrđene navike Hrvata da vrlo brzo "potroše" svoje treće opcije - slično se dogodilo i strankama na ljevici ORaH-u i Hrvatskim laburistima. Uz to, Most se muči s privlačenjem birača desno od centra za koje su procijenili da bi im mogli dati glas jer su razočarani Plenkovićevim skretanjem ulijevo na mnogim svjetonazorskim temama. 

No na tom je prostoru prilična gužva, a rast popularnosti bilježe Hasanbegovićevi Neovisni za Hrvatsku, što vjerojatno imaju zahvaliti nizu Plenkovićevih napada na Brunu Esih, kao i to što ih je premijer u jednom trenutku označio kao opciju koja stoji iza skupa s kojeg je u Vukovaru država prozvana da ne čini ništa po pitanju ratnih zločina.

Pa, iako po ovoj anketi ne prelaze izborni prag, nije isključeno da će Nezavisni za Hrvatsku sa svojih 2,1 posto u Sabor uspjeti ugurati pokojeg zastupnika, primjerice u Zagrebu. Ipak, sve je to daleko od ugroze zdesna za HDZ. Usto, ostale stranke desno od centra, poput Hrasta Hrvoja Zekanovića, ostale su u skupini "ostali", s rejtingom ispod jedan posto. Ostane li ovako, Andrej Plenković može se nadati dugoj i opuštenoj vladavini.

>> Pogledajte sukob Andreja Plenkovića i Davora Bernardića u Saboru

Komentara 202

DU
Deleted user
11:12 25.11.2018.

Nije njih uništio Plenkoviće nego njihova zatupljenost i neznanje, narodu je dosta stalne stigmatizacije ustaštvom i tobožnjim fašizmom dok nam "komšije" rehabilitiraju četništvo i presjednik im je četnički vojvoda i o tome naša pravobraniteljica ne govori.

Avatar krile11
krile11
10:25 25.11.2018.

Posve peomasena analiza.SDP je u padu jer nema podrsku svojih glasaca ne HDZovih.Gdje su ih izgubili?U HDZu ponajvise,Zivom zidu ,MB 365.Drugo pitanje je zasto se Bernardica rusi?Bernardic je izabran po nacelu 1 cl.1glas.I problem je sto je Hrvat.Ne jugos,ne Srbin.Dakle,gdje mu je baza ?Baza lijevice je oko 10 -15 %.Ne racunajuci jugoslovene i Srbe.I to je to.Sa svima ovima su na oko 25%.S obzirom da je Pupovac sa JDZ u koaliciji ovo je realno stanje prohrvatskog SDP a.Samo treba pitati"ustanike "u SDP u koji je pravi razlog rusenja Bernardica protivno statutu i protivno izbornoj volji vecine clanova

KO
koraknaprijed
10:23 25.11.2018.

Treba podignuti protiv SDP kao pravomoćnih nasljednika KPH za štetu koju su počinili tisućama građana oduzimajući nam naša djetinjstva kroz progon i pljačku,koju su proveli kroz nacionalizaciju i agrar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije