Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
74 13°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • stefj:

    Od cijelog teksta kraj je dobar. Država bi trebala urediti javni sektor, a ne stalno mrcvariti poslodavce i zaposlenike. Dok se ne riješe problemi s uhljebima, nema naprijed...

  • iva.begovic:

    U XV stoljeću, francuski kralj Luj XI, nezadovoljan državnom upravom, obilazio je francuske pokrajine i gradove da se osobno uvjeri i identificira gdje je problem. Zamijetio je na administrativnim mjestima nezainteresirano plemstvo bez kompetencija i odlučio to promijeniti tako što ... prikaži još! je u administraciju uveo obične građane i seljake sa potrebnim znanjima pismenosti i matematike. Bilo je to vrlo revolucionarno za srednji vijek i rezultiralo je učinkovitom i štedljivom državnom upravom koja je, u tom smislu, primjer i danas. A kralj je dobio nadimak "Le Prudent" - Razboriti. U našoj državnoj upravi vrijeme kao da je stalo prije srednjeg vijeka, zapošljava se i napreduje bez kriterija, svi natječaji su fiktivni i jedino što doista pali jest "veza". U takvu sustavu ni ocjenjivanje ne može biti objektivno. U jednoj državnoj upravi koju dobro poznajem prvo je na čelno mjesto ravnatelja došao HDZovac koji pojma nije imao što se tu radi. Ok, politička podobnost na koju smo naviknuti. Za zamjenicu je postavio svoju vjenčanu kumu koja je imala dvije godine iskustva ali nikakvih drugih posebnih kompetencija. Kada je došla SDPova vlast ravnatelja su smijenili ali su "kumu" ostavili tj. nisu proveli natječaje. "Kuma za sva vremena" pokušava biti kompetentna ali kako nije napredovala kroz sustav napredovanja tj. kroz iskustvo, ona ne poznaje ni posao ni ljude te ocjene koje ona daje nisu objektivne. Uglavnom, ne budite ljuti na službenike nego na sistem, riba uvijek smrdi od glave.

  • miso:

    ... mijenjati nevaljali sustav. Svaka nova firma mora imati strukturu u kojoj će vlasnici biti ujedno i zaposlenici. Ovo nije samoupravljanje, već novi pravedniji model koji će osigurati dostojanstvo čovjeka. U samoupravljanju su nas prevarili i zapisali kao da smo ... prikaži još!o vlasnici, a to je zapravo bila država, kojom je upravljao Centralni komitet ili Općinski komitet partije. Zato treba iskoristiti ono dobro od prije i povezati s ovim dobrim od sada - bio bi to propertizam - vlasnik i zaposlenik istovremeno. Inače će se društva toliko raslojiti da to neće biti izdrživo ni za vlasnike ni za zaposlenike, dakle za ljude.

Još iz rubrike Vijesti

Ilustracija
prekid trudnoće

Javilo se još žena koje su iz KBC Rijeka poslali u Sloveniju, jednoj je ostavljen i pisani trag

Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora
Prosvjed zbog bandićeva sprovoda

Bauk u sabornici bez maske: Dajte mi opomenu. To sam napravio zbog bezobraznog kršenja mjera

Kolinda Grabar-Kitarović
Posebna savjetnica

Bivša predsjednica ima novi posao: Drago mi je što sam dobila takvu priliku

3