Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.07.2017. u 11:17

Veća korist bila bi kad bi država kontrolirala postojeće zakone ili mijenjala javni sektor

Ova Vlada još se nije uhvatila u koštac ni s mirovinskom reformom, a već je najavila da će od iduće godine otvoriti novu frontu sa sindikatima – promjenu Zakona o radu, koja se po prirodi stvari uvijek pretvara u oštar sukob interesnih skupina. Poslodavcima, dakako, prava radnika nikad nisu dovoljno slaba, kao što i sindikatima ona nisu nikad dovoljno zaštićena.

Kao i kod svih drugih društvenih tema oko kojih se lome koplja istina je negdje u sredini. Gledaju li se prava na papiru, hrvatski se radnici mogu pohvaliti solidnom razinom zaštite, no zakon je jedno, a život i stvarna zbivanja u pogonima, uredima ili za blagajnom nekog dućana sasvim drugo.

Trgovkinje će vam se uvijek požaliti da rade “svetkom i petkom”, velike multinacionalne korporacije koje u svojim državama u 15 ili 16 sati gase svjetla svojih ureda, a nakon tog roka radnike ne smiju uznemiravati ni e-mail porukama, kod nas bez problema klizno radno vrijeme tumače kao rad do besvijesti.

Da ne ispadne kako su samo poslodavci crne vrane, ima prekomjerna zaštita i drugo naličje: u godinu dana samo sedam zaposlenih u javnom sektoru ocijenjeno je negativnom ocjenom, a svi drugi su odlični i vrlo dobri. Može neki nastavnik ili profesor do besvijesti maltretirati svoje učenike, ili ih pak ne naučiti ništa, a da mu ne padne ni dlaka s glave jer ni škola ni roditelji nemaju mogućnosti da se nešto promijeni.

Tko jednom uđe u državni sustav radno mjesto mu je zagarantirano do mirovine. Ulaz u privatni sektor vrlo često nije moguć a da odmah ne potpišeš bjanko otkaz. Vlada kaže da nam treba nova fleksibilizacija koja će, ako do nje dođe, opet lupiti po glavi zaposlenih u privatnom sektoru ili će pak proizvesti neželjeni kontraefekt: ohrabriti i one neodlučne da kupe kartu u jednom smjeru i odu u zemlje gdje su i radnička prava sastavni dio demokratske tradicije.

Hrvatskoj bi od česte promjene Zakona o radu puno više pomogla bolja kontrola postojeće radne regulative ili pak fokus na državne sustave koje doista treba mijenjati.

Ključne riječi

Komentara 6

ST
stefj
11:36 03.07.2017.

Od cijelog teksta kraj je dobar. Država bi trebala urediti javni sektor, a ne stalno mrcvariti poslodavce i zaposlenike. Dok se ne riješe problemi s uhljebima, nema naprijed...

IB
iva.begovic
07:50 04.07.2017.

U XV stoljeću, francuski kralj Luj XI, nezadovoljan državnom upravom, obilazio je francuske pokrajine i gradove da se osobno uvjeri i identificira gdje je problem. Zamijetio je na administrativnim mjestima nezainteresirano plemstvo bez kompetencija i odlučio to promijeniti tako što je u administraciju uveo obične građane i seljake sa potrebnim znanjima pismenosti i matematike. Bilo je to vrlo revolucionarno za srednji vijek i rezultiralo je učinkovitom i štedljivom državnom upravom koja je, u tom smislu, primjer i danas. A kralj je dobio nadimak "Le Prudent" - Razboriti. U našoj državnoj upravi vrijeme kao da je stalo prije srednjeg vijeka, zapošljava se i napreduje bez kriterija, svi natječaji su fiktivni i jedino što doista pali jest "veza". U takvu sustavu ni ocjenjivanje ne može biti objektivno. U jednoj državnoj upravi koju dobro poznajem prvo je na čelno mjesto ravnatelja došao HDZovac koji pojma nije imao što se tu radi. Ok, politička podobnost na koju smo naviknuti. Za zamjenicu je postavio svoju vjenčanu kumu koja je imala dvije godine iskustva ali nikakvih drugih posebnih kompetencija. Kada je došla SDPova vlast ravnatelja su smijenili ali su "kumu" ostavili tj. nisu proveli natječaje. "Kuma za sva vremena" pokušava biti kompetentna ali kako nije napredovala kroz sustav napredovanja tj. kroz iskustvo, ona ne poznaje ni posao ni ljude te ocjene koje ona daje nisu objektivne. Uglavnom, ne budite ljuti na službenike nego na sistem, riba uvijek smrdi od glave.

MI
miso
23:26 08.08.2017.

... mijenjati nevaljali sustav. Svaka nova firma mora imati strukturu u kojoj će vlasnici biti ujedno i zaposlenici. Ovo nije samoupravljanje, već novi pravedniji model koji će osigurati dostojanstvo čovjeka. U samoupravljanju su nas prevarili i zapisali kao da smoo vlasnici, a to je zapravo bila država, kojom je upravljao Centralni komitet ili Općinski komitet partije. Zato treba iskoristiti ono dobro od prije i povezati s ovim dobrim od sada - bio bi to propertizam - vlasnik i zaposlenik istovremeno. Inače će se društva toliko raslojiti da to neće biti izdrživo ni za vlasnike ni za zaposlenike, dakle za ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije