Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAŠAN SUDAR

Vozio u suprotnom smjeru na A3: U smrt zbog umora?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
01.08.2017.
u 18:52

U dvije prometne nesreće kod Slavonskog Broda i Nove Gradiške poginule su dvije osobe, a šest ih je ozlijeđeno

Dvoje poginulih, četvero teško te još dvoje lakše ozlijeđenih epilog je crne noći na autocesti A3.

U razmaku od samo šest sati zbila su se dva stravična sudara – kod Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Nesreća i kod Novske

Dok je vozio autocestom kod Broda u suprotnom i zabranjenom smjeru, 54-godišnji hrvatski državljanin u automobilu švicarske registracije direktno je udario u vozilo njemačkih oznaka u kojem je bila šesteročlana obitelj iz Turske. Od siline udarca njegov je automobil odbačen u drugi prometni trak, a na to skršeno vozilo potom je naletio i tegljač za čijim je upravljačem sjedio 22-godišnjak. Zbilo se to u ponedjeljak oko 22 sata. Život je na mjestu izgubio 54-godišnjak, dok je cijela obitelj iz drugog automobila, roditelji i četvero djece, završila u bolnici. Najmlađem su djetetu tek tri i pol godine. – Majka je u životnoj opasnosti zbog teške ozljede mozga. Njezinu 14-godišnjem sinu odmah smo operirali jednu, a u utorak i drugu natkoljenicu te će u srijedu biti spreman za transport u Njemačku – navodi nam dr. Boris Hrečkovski iz brodske bolnice. Teško je ozlijeđeno još dvoje mališana, ali i oni će uskoro biti transportirani u Njemačku.

Novi sudar odjeknuo je slavonskom autocestom kod Nove Gradiške u četiri sata iza ponoći.

– Do nesreće je došlo kada je 61-godišnji Makedonac, s kojim je u automobilu bio i njegov 40-godišnji sin, sustigao tegljač, za čijim je upravljačem bio 64-godišnjak iz Srbije te udario u njegov stražnji dio – priopćili su iz PU brodsko-posavske. Mercedes SUV, inače švicarske registracije, zanio se i udario u središnju zaštitnu ogradu. Sin je na mjestu poginuo, a njegov je otac kritično.

– U induciranoj je komi, zadobio je kontuzije pluća i krvarenje u mozak. Životno je ugrožen i stanje mu je vrlo neizvjesno – kazao nam je dr. Josip Kolodziej iz novogradiške bolnice. Istog jutra na njegovu kirurškom stolu završila je i 33-godišnjakinja, teško ozlijeđena u nesreći na “staroj cesti” kod Novske. I njezino je stanje, kaže, kritično, s krvarenjem u mozak i kontuzijama pluća. Na autocesti A3 tragedije nisu rijetkost. No ta je dionica, ističu u HAK-u, “visoke kvalitete”.

Savjeti vozačima

– Možemo nagađati o razlozima takvih nesreća jer zbog umora, pada koncentracije i neprilagođene brzine često dolazi do prometnih nesreća. Na njih, osim cestovne infrastrukture i vozača, utječe i tehnička ispravnost vozila – kaže Alan Vojvodić iz HAK-a.

Što se tiče vožnje u suprotnom smjeru, ona se, dodaje, “događa, nažalost, više puta tjedno, nekad više, nekad manje”.

– Uvijek savjetujemo vozačima da prilagođavaju svoju vožnju uvjetima na cestama, ne putuju umorni, odmaraju se tijekom dužih putovanja barem svaka dva sata – kaže Vojvodić.

Komentara 17

DU
Deleted user
21:38 01.08.2017.

Ja živim na području Nove Gradiške. Gotovo svaki dan koristim autocestu - u smjeru Slavonskog Broda ili smjeru Zagreba. Svega i svačega se na toj cesti nagledam. Cesta je dobra - ali vozači nisu! Brzine koje se voze često su blizini 200 km na sat. Gledam švicarske, njemačke, talijanske registracije a ljudi voze kao da su pomahnitali. U zemljama iz kojih dolaze ovakva vožnja ni na kraj pameti im ne bi pala.

DU
Deleted user
20:28 01.08.2017.

Ne razumijem voznju u suprotnom smjeru pa nije Englez.

DU
Deleted user
20:48 01.08.2017.

Propisi se moraju mijenjati. Ako vozači autobusa ne smiju voziti dulje od 8 sati (svaki minut se bilježi u knjižicu uz uspoređivanje sa tahografom), slično se mora primijenit i za osobne aute. Od Münchena do Istanbula je točno 2000 km. a mnogi Turci tu dionicu voze u cugu. To se mora spriječiti, jer od Slovenije pa do Bugraske događaju se strašne nesreće. A što tek reći za dulje dionice od Berlina, Hamburga, Bremena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije