Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poravnjavanje

Promatrajte prijelaz Venere u 6.37 sati ili čekajte 105 godina

venera (1)
Reuters/PIXSELL
05.06.2012.
u 22:05

U 6.37 sati Venera će prijeći ispred Sunca, što je od izuma teleskopa učinila samo sedam puta

U ranim jutarnjim satima srijede, točnije, u 6.37 sati, Venera će učiniti nešto što je učinila samo sedam puta otkad je izumljen teleskop - prijeći ispred Sunca, piše Znano.st. Riječ je o vrlo značajnoj pojavi jer je usporedba putanje Venere, gledane s različitih mjesta na Zemlji, poslužila kao jedan od prvih načina za određivanje udaljenosti Zemlje od Sunca. NASA-in Opservatorij solarne dinamike, koji je u svemiru više od dvije godine, promatrat će prelazak kako bi kalibrirao svoje instrumente.

Želite li svjedočiti ovoj pojavi, svakako ne propustite pogledati nebo u 6.37 sati jer je riječ o jednom od najrjeđih planetarnih poravnjavanja s neobičnim ciklusom. Dva prijalaza Venere uvijek se dogode unutar osam godina, nakon čega slijedi pauza od čak 105 ili 121 godinu. Prošli prolaz dogodio se u lipnju 2004. godine i bio je potpuno vidljiv iz Hrvatske.

Komentara 16

DU
Deleted user
22:59 05.06.2012.

Dobro veli novinar b.a. Kad ćete idući put imati priliku u životu promatrati Veneru kako prolazi ispred Sunca u ponoć? Nadam se da će biti organiziranog promatranja sa zagrebačke zvjezdarnice ili možda s vrha zgrade Večenjeg lista...

FE
Felicijen
23:20 05.06.2012.

Ja ću ipak pričekati još tih stotinjak godina kada će možda sunce biti vidljivo na našem nebu i noću...

RE
@rea
22:22 05.06.2012.

Ništa od promatranja. Kod mene je to 18 h navečer, još uvijek dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije