Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Promatrači su osigurani, krađa glasova otežana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL, Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
12.12.2019.
u 20:04

Predsjednički kandidati Milanović, Škoro i Kolakušić, koji su najviše govorili o krađi na izborima, pokrili biračka mjesta

Kako stvari stoje, nakon 22. prosinca, a potom i 5. siječnja od priče o krađi na predsjedničkim izborima više ne bi trebalo biti ništa. Jer, prema informacijama iz stožera favorita koji su otvoreno, doduše pet godina prekasno, govorili kako strahuju da će biti krađe, sva biračka mjesta bit će dobro pokrivena.

Naime, promatrače će na više-manje svim biračkim mjestima imati Zoran Milanović, kandidat iza kojeg stoji SDP i još 12 stranaka, većinu se nada pokriti i Miroslav Škoro, a potreban broj promatrača imat će i Mislav Kolakušić.

Nimalo lagan posao

Koliko će točno biračkih mjesta biti trenutačno se još ne zna, ali svi se stožeri ravnaju prema situaciji iz svibnja kada su održani izbori za Europski parlament i kada je bilo otvoreno 6500 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Pri tome se svaka stranka, odnosno kandidat za predsjednika, trudi da ima barem dvoje promatrača na svakom od biračkih mjesta, što znači da je za kvalitetno pokrivanje biračkih mjesta potrebna doslovce vojska od 13 tisuća promatrača.

A to nije nimalo lagan posao. Posebice zato što je potrebno naći ljude koji će to raditi volonterski jer se promatrače ne plaća iz proračuna, odnosno moraju ih, ako si to mogu priuštiti, platiti same stranke odnosno kandidati ili naći nekoga tko će to za njih raditi besplatno. A to je najjednostavnije velikim strankama koje imaju puno članova.

U stožeru kandidata Zorana Milanovića koji je bio i najglasniji po pitanju moguće krađe i čija je stranka čak i zatražila izmjenu Zakona o izboru predsjednika RH kako bi se spriječila manipulacija i krađa glasova, doznajemo da su se potpuno mobilizirali i da trenutačno imaju dovoljno promatrača da pokriju oko 90 posto biračkih mjesta. I to ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini.

Svi su promatrači članovi SDP-a, a dio promatrača Milanoviću će osigurati i stranke koje ga podupiru u kandidaturi. Hoće li sve promatrače koristiti u prvom krugu ili će ih čuvati eventualno za drugi krug, ako u njega Milanović uđe, ovisit će o procjeni i taktici stožera, ali i o tome tko će uopće ući u drugi krug. No sigurno je da će se potruditi da što više odbora u Lici, Slavoniji i Dalmatinskoj zagori bude pokriveno.

VIDEO Sučeljavanje Ivan Anušić, Mate Mijić i Dražen Dizdar - Anušić: Škoro je trebao biti ovdje '91. Mijić: Je li i Dražen Petrović trebao?

Prikupljanje volontera

I u stožeru nezavisnog kandidata Miroslava Škore kažu da imaju ambicije pokriti sva biračka mjesta i da su uvjereni da će većinu i uspjeti pokriti. Pogotovo biračka mjesta u većim gradovima i mjestima koja nose i glavninu glasova. Poglavito im je bitno što će više biračkih mjesta pokriti u prvom krugu dok u eventualnom drugom, pogotovo bude li Škoro s Milanovićem, računaju na manje malverzacija.

Kandidat Mislav Kolakušić također ovih dana prikuplja volontere koji bi promatrali rad biračkih mjesta. U njegovu stožeru kažu da su baš jučer poslali i podatke Državnom izbornom povjerenstvu o ovlaštenim promatračima i da će cilj o pokrivanju više-manje svih odbora biti ispunjen.

Zanimljivo je da se Kolakušić u ispunjenju tog cilja dogovorio i s nekim drugim kandidatima za predsjednika države, odnosno ima neke ponude da zajednički pokriju određeni broj biračkih mjesta. S kime imaju dogovor ne otkrivaju

Komentara 11

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
20:18 12.12.2019.

Ovo je odlicna vijest !!!! Znaci da, s obzirom da su kradje glasova jako otezane, Milankovic nema ama bas nikakve sanse dobiti ove izbore.... Fenomenslna vijest !!!!

BO
bolonjez
20:46 12.12.2019.

Ta krađa glasova je slamka spasa za SDPovce, kao izgubili smo jer se kradu glasovi.. klasika

Avatar stars
stars
20:49 12.12.2019.

Barem onda platite promatrace.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije