Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gaf

Promašaj umjetne inteligencije: Povezali požar s napadom na blizance

Notre-Dame
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
16.04.2019.
u 21:39

Automatizacija koja je trebala pomoći u ovom je slučaju odmogla i još jednom dokazala da ni umjetna inteligencija nije samodostatna te da ju je i dalje potrebno nadzirati, i to ne automatizmom, nego zdravom pameću ljudi

Katastrofalni požar u pariškoj crkvi Notre-Dame YouTube je povezao s napadima na newyorške blizance 11. rujna i tako donio katastrofalnu dezinformaciju. Naime, YouTube pokušava riješiti problem “lažnih vijesti” već neko vrijeme. Osmislili su alat koji se temelji na umjetnoj inteligenciji koji spaja Wikipediju i enciklopediju Britannicu te druge izvore treće strane.

No, taj informativni dodatak koji gledatelji videa dobiju s ciljem vjerodostojnosti danas je generirao upravo suprotno – lažnu vijest. Prijenos uživo iz Pariza povezao je s člankom enciklopedije Britannice o napadima 11. rujna.

Automatizacija koja je trebala pomoći u ovom je slučaju odmogla i još jednom dokazala da ni umjetna inteligencija nije samodostatna te da ju je i dalje potrebno nadzirati, i to ne automatizmom, nego zdravom pameću ljudi.

Pouzdani izvori, povezani u ovom slučaju, proizveli su popriličnu zbrku posebice među gledateljima YouTubeova prijenosa uživo pariške katastrofe u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, izvijestio je danas The Guardian.

VIDEO Šef zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih o požaru katedrale Notre Dame:

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Tračalo
Tračalo
09:31 17.04.2019.

Prema broju muslimana u parizu treba sagraditi još barem 9 džamija

AR
Arger
23:17 16.04.2019.

Meni se cini da su 100% pogodili.Nije slucajno da su u roku mjesec dana u Francuskoj gorile dvije najvece katolicke crkve.To da je bilo na kladionici koficjent na to bi bio 1 : 600000000000000000000

HO
HornedRapid
23:55 16.04.2019.

Ne bi bilo čudo da su i tu Židovi imali prste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije