Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Murtalije"

Projekt za očuvanje otočne baštine i dijalekta

Murter
Arhiva VL
13.01.2011.
u 12:31

Udruga "Naš mali festival" pokreće projekt festivala komedije i satire kako bi na otoku Murteru vratila bogatu prošlost dramskog stvaralaštva

Udruga “Naš mali festival” od 2004. godine okuplja djecu oko programa glazbeno-scenskog izričaja u Murteru, organizirajući glazbeno-scenske radionice, a ljeti i festival dječje pjesme i plesa. Ove godine udruga pokreće projekt festivala komedije i satire “Murtalije” kako bi na otoku Murteru vratila bogatu prošlost dramskog stvaralaštva, s ciljem da on postane tradicionalan i učini otok Murter prepoznatljivim u kulturnom i turističkom smislu. “Murtalije” – Mur (Murter) i Talija (božica komedije) – odnosno murterski “Festival komedije i satire” održat će se u drugoj polovici lipnja i trajat će sedam dana. Zamišljeno je da bi se repertoar sastojao od šest komedija-satira za odrasle i dvije predstave za djecu, a u filmskom programu mogu sudjelovati sva kazališta i predstave iz Hrvatske koja sa svog repertoara nude dramska uprizorenja žanra komedije.

Predstave će selektirati direktor festivala Sergio Mioč, (dramski pisac, član HDDU, UNIMA, ASSITEJ, stalni umjetnički suradnik “Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku te tehnički direktor šibenske “Večeri dalmatinske šansone”), glumac Špiro Guberina (član HDDU), teatrolog Pero Mioč (redatelj i prevoditelj, član HDK, HDP, HDDU). Oni će ujedno biti i članovi stručnog ocjenjivačkog suda. Projektom “Murtalije”, koji je koncipiran kao kulturno održivi razvitak u lokalnoj zajednici, namjera je očuvati otočnu baštinu i dijalekt, običaje i život na otoku, radionice za djecu, a važno je njegovo održavanje u vrijeme turističke predsezone te uvrštavanje u program kazališta iz BiH, što ga čini održivim i u budućim vremenima. Predstave bi se, kako najavljuje organizator, odigravale u murterskoj kinodvorani Žut i u kinodvorani u Tisnom s početkom u 20 sati, a prihod od ulaznica koristio bi se u humanitarne svrhe, za potrebe Opće bolnice u Šibeniku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije