Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆI PROJEKT

Mine u Kopačkom ritu konačno postaju prošlost

Kopački rit
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
01.10.2019.
u 15:08

Njegovom provedbom 25 kilometara četvornih šuma i šumskog zemljišta bit će očišćeno od mina te će provesti biološka obnova šuma na površini od 1021 hektara. Od ukupno planiranih 25 kilometara četvornih, do sada ih je već razminirano 24,9, što je 98,5 posto

Natpisi "Pazi, mine" u Kopačkom će ritu i okolici uskoro postati prošlost, gotovo četvrt stoljeća od završetka Domovinskog rata.

Odahnut će stanovnici toga kraja, a na dobitku će biti i gospodarstvo. Rezultat je to najvećeg projekta zaštite prirode "Naturavita" - razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji.

Riječ je o strateškom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u području koje je zbog ratnih djelovanja i dalje onečišćen ili se sumnja na minsko-eksplozivna i ubojita sredstva, a zbog čega nije moguće gospodariti šumama. Vrijedan je 376.786.017 kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva EU.

Od mina se, tako, čisti područje Osječko-baranjske županije koje je zaštićeno i Ramsarskom konvencijom, a uključuje Park prirode Kopački rit i Regionalni park Mura - Drava. Njegovom provedbom 25 kilometara četvornih šuma i šumskog zemljišta bit će očišćeno od mina te će provesti biološka obnova šuma na površini od 1021 hektara. Od ukupno planiranih 25 kilometara četvornih, do sada ih je već razminirano 24,9, što je 98,5 posto. Razdoblje provedbe je, naime, od 23. lipnja 2015. do 23. rujna 2023., a početna konferencija tog velikog EU projekta održana je u utorak u Osijeku.

- Ovo je jedan od najvećih projekata koje Hrvatske šume provode, a cilj je razminiranje 2536 hektara na području Baranje, konkretno Kopački rit. Već je razminirano 2500 hektara tog zemljišta. Obnovit će se potom šume, zasaditi autohtone vrste, obnovit će se i šumski putevi i ceste, nekoliko mostova i protupožarni putevi koji će svakako doprinijeti kvaliteti života građana Osječko-baranjske županije. Iznimno je to bitno kako za Hrvatske šume, tako i za stanovnike – poručuje Igor Fazekaš, član uprave Hrvatskih šuma.

- Dugo smo čekali ovaj projekt. Jasno nam je da nije lako realizirati ovako velik pothvat, ali valja imati na umu da je riječ o strateškom projektu od izuzetnog značaja za Slavoniju i Baranju. Ono što je nama u Kopačkom ritu važno jest da obuhvaća šume u zaštićenom području i rubnim dijelovima rita. Kada se završi proces razminiranja, napravit ćemo šumsku kuću te provoditi edukacije posebice djece, ali i odraslih – ističe Tomislav Bogdanović, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Još je pet godina, dodao je, potrebno da se cijela Hrvatska razminira.

- Hrvatska se želi profilirati kao turistička, ali i prirodoslovna destinacija, zbog brojnih nacionalnih parkova i parkova prirode, a ovaj projekt svakako doprinijeti tome – zaključuje ravnatelj Bogdanović.

Projekt "Naturavita" u završnoj je fazi - od pet cjelina, četiri su u potpunosti završene i očišćene od mina, a posljednja je na 95 posto realiziranosti.

U cijeloj je Hrvatskoj, pak, još 326 kilometara četvornih minski sumnjivih površina.

- Od toga je 49 kilometara kvadratnih bilo u Osječko-baranjskoj županiji, a realizacijom "Naturavite" tu ćemo površinu prepoloviti. U ovom trenutku, realizacijom projekta i grad Osijek možemo smatrati potpuno očišćenim od mina - prikazuje Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.

Najveće preostale minski sumnjive površine nalaze se, tako, još u Sisačko-moslavačkoj te u Ličko-senjskoj županiji i na Velebitu.
 

Komentara 3

IL
ilustrator
16:30 01.10.2019.

otkud mine u hrvatskim šumama? tko ih postavi ,zna li itko zašto šute zeleni?

Avatar fredi
fredi
15:31 01.10.2019.

Odlična vijest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije