Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Projekt NEWLIGHT: Energetski učinkovita javna rasvjeta

Projekt NEWLIGHT: Energetski učinkovita javna rasvjeta
19.11.2020.
u 09:09

Projektom NEWLIGHT modernizirano je više od 35 000 svjetiljki čime se ostvaruju financijske uštede veće od deset milijuna kuna godišnje.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) razvila je za Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju ovaj projekt s ciljem inovativnog financiranja i pokretanja većeg opsega investicija u području javne rasvjete. Vrijednost provedenih investicija kreće se oko 100 milijuna kuna, a projekt je generirao i uštede energije od oko 60 posto u odnosu na sadašnje stanje, odnosno oko 20 GWh te smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 5200 tona godišnje.

Riječ je o prvom projektu u Republici Hrvatskoj financiranom iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke. Program ELENA namijenjen je za pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva. “Ovo je izuzetan projekt, u RH dosad nitko nije koristio sredstva programa ELENA, programa tehničke pomoći EU za regije i velike gradove. Pokazali smo da znanje domaćih stručnjaka može biti jednako vrijedno najboljima u Europi. Naše dvije županije odigrale su ulogu povezivanja investicija na većem području, bez obzira na administrativne granice. To je sigurno pokazatelj kako treba raditi u Hrvatskoj. Bez obzira na realizirane investicije u gradovima i većim općinama, koristi projekta vrlo su vidljive i za male općine.”, kaže župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Pokrenute su investicije u rekonstrukciji javne rasvjete u čak 57 gradova i općina što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj i široko prepoznati rezultat i širom Europske unije. Riječ je o modernizaciji preko 35.000 svjetiljki kojom se ostvaruju financijske uštede veće od deset milijuna kuna godišnje.

Na razini Krapinsko-zagorske županije u ovaj projekt bilo je uključeno 28 jedinica lokalne samouprave s kapitalnom vrijednosti projekta rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete od oko 2 milijuna eura. „Ovakav zahvat ne bi bio moguć iz proračunskih sredstava jedinica lokalne samouprave, a program ELENA upravo nam je to omogućio. Rekonstrukcija 8000 svjetiljki ne znači samo bolju, a samim time za pješake i vozače sigurniju rasvjetu. Ovime ćemo na razini Krapinsko-zagorske županije ostvariti potencijalnih energetskih i troškovnih ušteda od 60% i smanjiti količinu emisije CO2 za 700 tona godišnje. Ekvivalent uštede može se izraziti potrošnjom oko 1000 prosječnih kućanstava u Hrvatskoj”, ističe župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

O uspješnosti projekta govori i činjenica da je u veljači 2019. dobio Europsku nagradu za energetske usluge (EESA) u Bruxellesu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije