Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Lovrinović:

'Projekt majki odgajateljica je manipulacija za Bandićeve političke potrebe'

Ivan Lovrinović o pravima roditelja odgajatelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
23.01.2020.
u 13:33

U Zagrebu oko pet tisuća majki ima status majke odgajateljice, a od toga se odustaje jer je, navodno, veliki novac u pitanju. Navodno oko 500 milijuna kuna, tvrdi Lovrinović.

Projekt koji je pokrenuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić da majke ujedno postaju i odgajateljice, što bi financirao Grad, sada je postao ugrožen. Bandić je za taj projekt u Bruxellesu dobio nagradu, a izmjena koja je najavljena ugrožava puno majki u Zagrebu, čemu se mi protivimo. Ako se to dogodi, onda će se pokazati da je ovo bila samo smišljena manipulacija za njegove osobne političke potrebe - kazao je danas na konferenciji za medije u Saboru, na temu "Rezanje prava roditelja odgajatelja", zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović upozoravajući time da najavljene izmjene u statusu majki odgajateljica i restrikcije u njihovim pravima znače samo jedno - da je taj projekt bio tek smišljena manipulacija za osobne potrebe Milana Bandića.

Na Lovrinovićevoj su konferenciji bile i dvije gošće, majke odgajateljice.

Tako je majka odgajateljica Ines Taradi pojasnila kako je u izmjeni prijedloga mjere za majke odgajateljice najvažnija promjena da roditelji odgajatelji više nemaju pravo koristiti tu mjeru do 15. godine života najmlađeg djeteta, nego do osme godine. istaknula je da to znači ukidanje primanja za veliki broj roditelja preko noći pa bi mnogi od njih mogli ostali bez primanja dok se ne snađu.

 

- Želimo naglasiti da se ove izmjene ne mogu napraviti preko noći i time ova demografska mjera prestaje biti demografska i postaje socijalna jer jedan od prijedloga izmjena je i to da roditelj ne smije biti zaposlen šest mjeseci prije nego što počne primati mjeru. U tom slučaju, ta mjera više neće biti demografska jer nitko neće šest mjeseci s namjerom biti nezaposlen prije nego što se odluči na treće dijete - potkrijepila je Ines Taradi.

I druga gošća konferencije, majka troje djece Ljiljana Dragić  navela je da je među promjenama i mjera prema kojoj najstarije dijete više ne može imati 26 nego 18 godina kako bi se mogao ostavriti status roditelja odgajatelja, zbog čega će također veliki broj majki ostati bez primanja. 

- Majka kojoj najmlađe dijete ima tri, a najstarije je prešlo 18 godina, preko noći će ostati bez primanja, s tim da dijete ne može upisati u vrtić jer mora imati potvrdu poslodavca da je zaposlena pa će ostati bez svega - ustvrdila je Ljiljana Dragić, dodavši kako porodiljna naknada eliminira ovu mjeru te da blokiranim roditeljima odgajateljima četvrtina naknade odlazi na blokadu jer se ova mjera ne tretira kao pomoć nego ima karakter drugog dohotka. Naglasila je kako bi novac namijenjen djeci trebao biti izuzet od ovrhe i u potpunosti zaštićen. 

Ivan Lovrinović o pravima roditelja odgajatelja
1/4

- Ako Gradska skupština usvoji ove izmjene, obje majke odgajateljice ostat će bez primanja. Ako bi gospođa Dragić dobila četvrto dijete i željela dobivati primanja za vrijeme porodiljnog dopusta, izgubila bi status majke odgajateljice. Riječ je o kontradiktornoj mjeri koja na razini Grada nije bila koordinirana. Ako je to bila prodemografska mjera, onda ne može jedna mjera isključivati drugu - upozorio je zastupnik Lovrinović navevši da u Zagrebu oko pet tisuća majki ima status majke odgajateljice, a od toga se odustaje jer je, navodno, veliki novac u pitanju. Navodno oko 500 milijuna kuna

- No, novca za druge stvari ima i ne znamo na što sve iz Grada curi novac. Tražim da se ova demografska mjera ne mijenja i da se ne provodi samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj. To je investicija koja može očuvati najvažniji resurs – ljude - poručio je Lovrinović.

Komentara 2

TI
Tinaiva
15:40 23.01.2020.

26 godina najstarije djete!? To je neki vic ili što? U mojem okruženje poznajem nekoliko majki koje su već imale troje djece, dale otkaze i uzele Bandićev poklon. Takvom mjerom se ne potice radjanje nego se isključivo omogućilo da žene koje su radile više ne rade i dobro zarađuju za taj nerad. To je toliko diskriminirana mjera i nepoštena i treba biti ukinuta. Sve majke i sva djeca zaslužuju isto a ovom se mjerom to krši.

BU
burza
15:17 23.01.2020.

Interesira me dali majke radaju djecu iz ljubavi prema djeci ili radi novaca znam da je egzistencija vazna ali i prije su zene imale 3-4 djece a od nikud pomoci i niko se nije zalio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije