Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u Europu

Projekt EU koridora kroz Karlovac žele i Česi, Poljaci, Šveđani...

ruta
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
17.02.2013.
u 12:57

Ukoliko EU prihvati inicijativu otvorile bi se mogućnosti lakšeg financiranja nizinske pruge kroz Karlovačku županiju

U Karlovcu je održan 23. sastanak Upravnog odbora, kao dio međuregionalnog sporazuma o osnivanju Srednjoeuropskog prometnog koridora, takozvane Route 65. Na skupu su, uz predstavnike Karlovačke županije, kao aktualnog predsjedatelja te međunarodne inicijative, sudjelovali i predstavnici regija kroz koje prolazi trasa ovog prometnog koridora, od Baltika do Jadrana, iz Švedske, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, te Hrvatske.

 –Pozdravljam vas u Karlovcu kao posljednji predsjedatelj, s obzirom da će naša inicijativa uskoro postati EU grupacija za teritorijalnu suradnju. Nadam se da će se borba za ovaj prometni pravac nastaviti te da će svi od njega imati iznimne koristi.

Pritom podsjećam i na strateški položaj Karlovačke žuapnije, koja ne samo da se nalazi na koridoru Route 65, nego ima i iznimnnu važnost u povezivanju prema susjednim državama, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – rekao je na otvaranju karlovački župan Ivan Vučić.

 U nastavku je razgovarano o učinjenom u proteklih osam godina koliko se ova inicijativa provode, ali i perspektivama institucionalizacije ovog projekta u tijelima Europske unije.

 Projekt u osnovi predstavlja prometno povezivanja luke Rijeka i Malmö u Švedskoj. Uključuje cestovne, željezničke, ali i druge poveznice poput zračnog i vodenog prometa. Ono što je iznimno značajno u ovoj inicijativi je da bi prihvaćanje koridora od institucija Europske unije značilo otvaranja i niza posebnih EU fondova.

 Tako se primjerice neki od projekata iz Route 65 koji se nalaze u Hrvatskoj ne bi trebali financirati iz kvote koju je Europska Unija za iduće godine već predvidjela za našu zemlju. Kao jedan od prvih projekata koji bi se na taj način mogao provesti izdvojeni su vrlo značajni radovi na trasi nove nizinske pruge kroz Karlovačku županiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije